Najnovije vesti

KRAJ VELIKE KRIZE, RUMUNIJA DOBILA NOVU VLADU: Novi premijer je Nikolae Čjuka, nekadašnji general i ministar odbrane! FOTO
Foto: EPA / Robert Ghement

neočekivana koalicija

KRAJ VELIKE KRIZE, RUMUNIJA DOBILA NOVU VLADU: Novi premijer je Nikolae Čjuka, nekadašnji general i ministar odbrane! FOTO

Planeta
18:30h

Nova koaliciona vlada Rumunije, koju predvodi liberal Nikolae Čjuka danas je položila zakletvu, nakon čega je predsednik države Klaus Johanis proglasio kraj višemesečne političke krize u zemlji.

Duga politička kriza iznedrila je neočekivanu koaliciju Nacionalne liberalne stranke (PNL) i Socijaldemokratske partije (PSD), nekadašnjih rivala.

Uz dve najveće rumunske stranke, od kojih je jedna na desnom centru, a druga na levici, u vladi je i mala partija madjarske manjine UDMR.

Vlada je u parlamentu dobila ubedljivu podršku pošto tri stranke zajedno imaju oko dve trećine poslanika.

Nikolae Čjuka
foto: EPA / Robert Ghement

Novi premijer Čjuka, nekadašnji general i ministar odbrane, rekao je da će članovi vlade ostaviti po strani političke razlike "u interesu Rumuna".

"Mi koji smo danas pred vama prošli smo kroz stvari koje nas razdvajaju i našli smo stvari koje nas ujedinjuju. Rešeni smo da stavimo tačku na napetu situaciju kroz koju prolazimo", kazao je Čjuka.

Koalicioni sporazum predviđa povećanje socijalne potrošnje, što su tražile socijaldemokrate, ali i rotaciju premijera na svakih 18 meseci.

Čjuku će posle 18 meseci na čelu vlade zameniti socijaldemokrata.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Robert Ghement

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja