NOVI MUTANT SOJ KORONE RUŠI BERZE: Evropska, azijska tržišta u padu, investitori u strahu od širenja nove varijante, pao i Bitkoin
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

berze

NOVI MUTANT SOJ KORONE RUŠI BERZE: Evropska, azijska tržišta u padu, investitori u strahu od širenja nove varijante, pao i Bitkoin

Planeta -

Evropske i azijske berze pale su u petak nakon izveštaja o pojavi novog soja kovida 19 koji bi, strahuju investitori, moglo da dovede do novih ograničenja putovanja.

Kineske, japanske i indijske akcije su pale. Shanghai Composite Indeks je izgubio 0,56%, Nikkei 225 u Tokiju je pao za 2,5%, dok je Hang Seng u Hongkongu pao za 2,67% u petak ujutru, prenosi Raša tudej.

Indijski pokazatelji su pali na skoro tromesečne minimume, pri čemu su Sensek i Nifti50 izgubili preko 2 procenta. Tržišta Novog Zelanda i jugoistočne Azije su takođe opala.

Glavni evropski indeksi takođe su pali posle vesti o novom soju iz Afrike koji je, navodno, zarazniji i otporniji od "originala". Evropski Euronekt 100 i londonski FTSE 100 pali su za 3 posto. Nemački DAKS je pao za 2,9%, dok je francuski CAC pao za 3,6% na početku trgovanja u petak.

"Postoji strah da će se ova nova varijanta proširiti na druge zemlje što bi moglo ponovo da izbaci iz koloseka globalnu ekonomiju... Tako da bi tržišta mogla da nastave da se kolebaju pod pritiskom i aktivno će pratiti situaciju sa kovidom na globalnom nivou“, rekao je Hemang Jani iz Motilal Osval Financial Services za CNBC.

Izveštaji o novom, "super mutant" soju koronavirusa, nazvanom B.1.1.529, izazvali su strah među investitorima koji brinu od dodatnih ograničenja putovanja nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo privremeno obustavilo letove iz Južne Afrike i susednih država kao odgovor na novi soj.

Zemlje su naširoko koristile ograničenja putovanja kako bi usporile širenje kovid-19 od početka pandemije prošle godine. SAD su ranije ovog meseca ukinule zabranu putovanja u 33 zemlje, uključujući Veliku Britaniju.

Svetska zdravstvena organizacija trebalo bi danas da održi hitan sastanak kako bi razmotrila pojavu nove varijante soja koji je, osim u Južnoj Africi detektovan i u Bocvani, Hongkongu i Izraelu.

Korona mutant zatresao i kriptovalute

Bitkoin je u petak pao za 6,7 odsto posle pojave novog soja koronavirusa u Južnoj Africi.

Najveća svetska kriptovaluta pala je na oko 54.000 dolara po novčiću, samo dan nakon što je postavila rekord iznad 60.000 dolara.

I drugi kripto tokeni su takođe oslabili, pri čemu je Etereum izgubio skoro 6% dok su Solana, KSPR, Polkadot i drugi kojima se najviše trguje takođe trgovali u minusu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track