KAD BAJDEN ČASTI ADVOKATE: U zakon o mega potrošnji unesena sporna klauzula! Sad ne moraju da dobijaju parnice da pokriju troškove
Foto: Shutterstock, Screenshot YT

bruka

KAD BAJDEN ČASTI ADVOKATE: U zakon o mega potrošnji unesena sporna klauzula! Sad ne moraju da dobijaju parnice da pokriju troškove

Planeta -

Ponekad su tužbe neophodne da bi se podržala prava tužioca. Ponekad su potrebni da se isprave ozbiljne greške. Ali kao ekonomska aktivnost, „više tužbi“ je poslednja stvar koju poreski zakon treba da ohrabruje ili podstiče.

Kao i obično, neko je zaboravio da probudi predsednika Džoa Bajdena i kaže mu to, prenosi Vašington Egzaminer.

Advokati parničari, koji su dugo ulagali u Bajdena i druge demokrate, kupili su sebi odredbu u zakonu o velikoj potrošnji koji su demokrate prošle nedelje iznele u Dom. Duboko na njegovim stranicama je ogromna poreska olakšica koju advokati i njihovi saveznici pokušavaju da uvedu u zakon više od decenije.

To bi im omogućilo da unapred otpišu troškove nepredviđenih parnica — na primer, veštaka.

Trenutno, kao iu drugim poslovnim poduhvatima, sudski advokati nadoknađuju svoje troškove tako što dobijaju presude i poravnanja koja ih pokrivaju, ili pak otpisuju gubitke kada izgube slučaj.

Prema Zajedničkom komitetu za oporezivanje, ova poreska olakšica za posebne kamate će osloboditi advokate za vanredne situacije za 2,5 milijardi dolara poreskih prihoda tokom 10 godina. To možda ne zvuči mnogo, ali razmislite kuda ide novac. Koristiće se za finansiranje bodeža uperenog pravo u srce nacionalne ekonomije.

Konkretno, poreski obveznici će preuzimati ono što se trenutno smatra marginalno sumnjivim tužbama protiv preduzeća.

To je zato što pravovremeni odbitak poreza u takvim parnicama menja računicu koja određuje da li će advokati tužioca odlučiti da preuzmu dati slučaj.

Oni ne žele da podnose očigledno gubitke jer moraju da ulože sopstveni novac u slučajeve za koje možda nikada neće biti plaćeni. I uvek su željni da pokrenu slučajeve koji su jasno potkrepljeni činjenicama i zakonom. Ovo neće promeniti ništa od toga. Ali ako se advokatima tužilaca unapred daje efektivna subvencija u vidu poreskih odbitaka, to čini mnogo lakšim preuzimanje predmeta koji su na ivici - manje vredni od onih koje sada uzimaju.

Kada se podnesu sumnjive tužbe, to ne znači da advokati neće napraviti banku ili da neće trpeti posao koji se tuži. Često su mala preduzeća prinuđena da rešavaju veoma sumnjive tužbe jer stvarno suđenje može biti pogubno skupo. Suočeni sa mogućnošću plaćanja advokatskih honorara za iskaze, dane na sudu i otkrivanje, između ostalog, mnogi vlasnici malih preduzeća bi jednostavno radije namirili. A trenutno, samo najekstremniji slučajevi završavaju tako što tužioci plaćaju troškove advokata. Mnoga preduzeća su na samo parnici od propasti, posebno u ovim teškim vremenima.

Koliko god da bi Bajdenov naduvan račun o potrošnji bio užasan za inflaciju i ekonomiju uopšte, samo prisustvo ove odredbe bi bilo dovoljan osnov za njeno odbijanje.

Kao i Obamina administracija pre nje, Bajdenova administracija čini usluge posebnim interesima koji doniraju nečuvene iznose demokratama.

To nije nešto što treba blisko podeljenoj zemlji. To nije nešto što je potrebno krhkoj ekonomiji u trenutku kada je na klimavom putu oporavka.

Kurir.rs/Washington Egzaminer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track