DA LI BISTE POZAJMILI SVOJE LICE ROBOTU ZA 200.000 DOLARA? Poznata kompanija traži dobrovoljce
Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

robotika

DA LI BISTE POZAJMILI SVOJE LICE ROBOTU ZA 200.000 DOLARA? Poznata kompanija traži dobrovoljce

Planeta -

Ideja da pozajmite svoje lice robotu može zvučati kao zaplet iz epizode ​​Crnog ogledala, ali bi uskoro mogla da postane i stvarnost. Proizvođač robota Promobot traži lice za svog sledećeg humanoidnog robota, koji će se koristiti u hotelima, tržnim centrima i aerodromima od 2023. godine.

Firma nudi neverovatnih 150.000 funti (200.000 dolara) hrabrom volonteru, koji mora biti voljan da zauvek prenese prava na korišćenje svog lica, prenosi Dejli mejl.

Promobot je proizvođač robota iz Njujorka, poznat po svojim jezivo realističnim humanoidnim robotima. Roboti ove kompanije se već koriste u 43 zemlje radeći kao što su administratori, promoteri, konsultanti, vodiči...

-Naša kompanija razvija tehnologije u oblasti prepoznavanja lica, kao i govora, autonomne navigacije, veštačke inteligencije i drugih oblasti robotike, saopšteno je iz Promobota.

-Od 2019. godine aktivno proizvodimo i isporučujemo humanoidne robote tržištu. Naši novi klijenti žele da pokrenu projekat velikih razmera, a što se tiče ovoga, moraju da licenciraju novi izgled robota kako bi izbegli zakonska kašnjenja. U svojoj najnovijoj kampanji, tehnološka firma traži nekoga sa 'ljubaznim i prijateljskim' licem, koje će se koristiti na humanoidnom robotu-asistentu, dodaje se.

Robota je naručila neimenovana američka kompanija, a koristiće se na aerodromima, kao i u tržnim centrima i maloprodajnim objektima širom Severne Amerike i Bliskog istoka.

-Robot sa novim izgledom će početi sa svojim aktivnostima 2023. godine, a lice izabrane osobe će postati izgled ovog robota, objasnio je Promobot.

Iako je Promobot precizirao da volonter mora imati 'ljubazno i prijateljsko' lice, otvoren je za prijave ljudi bilo kog pola i uzrasta.

Promobot nije saopštio zašto nastoji da koristi pravo lice, umesto da se odluči za kompjuterski generisano lice - slično kao što je urađeno sa poznati, humanoidni robotom Sofijom.

Ovo nije prvi put da proizvođač robota nudi nekome da plati prava na njihovo lice. Još 2019. godine, neimenovana robotička firma ponudila je volonteru nagradu od 100.000 funti za korišćenje njegovog lica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track