ODE ŠKOTSKA 2023. GODINE? Nikola Sterdžon najavila početak referendumske kampanje sledećeg proleća, jedina kočnica korona!
Foto: Reuters

prelomili

ODE ŠKOTSKA 2023. GODINE? Nikola Sterdžon najavila početak referendumske kampanje sledećeg proleća, jedina kočnica korona!

Planeta -

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon najavila je probne planove za održavanje glasanja o nezavisnosti 2023. godine, pošto su stanovnici i dalje nezadovoljni napuštanjem Velike Britanije iz Evropske unije, preneo je Asošijeted pres. Sturgeon je rekla da će „ozbiljno nastaviti“ svoju namjeru da se otcepi od Ujedinjenog Kraljevstva 2022. osim ako pandemija COVID-19 ne izazove dalje poremećaje u kampanji.

Liderka Škotske kaže da će sledeće godine obnoviti svoj zalaganje za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, sa ciljem održavanja referenduma o otcepljenju 2023. godine.

„Sledeće godine, ako korona dozvoli, dok budemo izlazili iz zime u proleće, ozbiljno će se nastaviti kampanja da se većina ljudi u Škotskoj ubedi da će naša budućnost biti sigurnija kao nezavisna nacija“, rekla je Sterdžon. „Tokom sledeće godine pokrenuću proces neophodan da se omogući referendum pre kraja 2023. I što je isto tako važno, naša stranka će iznova izneti pozitivan argument za nezavisnost.

Iako je 55 odsto škotskih glasača podržalo ostanak u Velikoj Britaniji na referendumu 2014. godine, kasnijim glasanjem zemlja je promenila kurs. Dok je 52 odsto birača u Velikoj Britaniji ukupno podržalo izlazak iz EU na referendumu 2016, 62 odsto škotskih glasača je bilo za ostanak u bloku, preneo je AP.

Stardžon tvrdi da je Škotska bila prinuđena da napusti EU protiv svoje volje, ali bi još jedno glasanje 2023. zavisilo od obavezujućeg sporazuma sa vladom britanskog premijera Borisa Džonsona. Džonson je ostao pri stavu da bi odbio da pristane na takav referendum, koji bi potencijalno mogao da iznese ovo pitanje na sudove ako Stardžon nastavi da se bori za odlučujući glas, navodi AP.

Sturgeon je najavio planove tokom govora na Konferenciji škotske nacionalne partije, koja se u velikoj meri fokusirala na novoidentifikovanu omikron varijantu korone. Neki suprotstavljeni političari su kritikovali odluku lidera da iznese nezavisnost dok svet radi na tome da se pozabavi i sazna o mutiranom soju, preneo je Politiko.

„Duboko je razočaravajuće i neodgovorno, suočeni sa sve dubljom javnozdravstvenom krizom, da je fokus prvog ministra ponovo na zasejanju podele između Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je zamenica lidera škotskih laburista Džeki Bejli.

Stardžon kaže da činjenica da su birači u maju izabrali većinu koja podržava nezavisnost u škotskom parlamentu — gde SNP vlada uz podršku Zelene partije koja se zalaže za nezavisnost — predstavlja neosporan moralni argument za novi referendum.

Ali ona priznaje da će pristalice nezavisnosti morati da iznesu novi ekonomski argument za otcepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva. SNP je 2014. godine reklamirao škotsko naftno bogatstvo u Severnom moru kao bedem budućeg prosperiteta. Škotska vlada sada prihvata da se fosilna goriva moraju postepeno ukidati u borbi protiv klimatskih promena, što potencijalno ostavlja veliku rupu u finansijama Škotske, već pogođene pandemijom.

Stardžon je rekla članovima stranke da će njena vlada „biti iskrena u vezi sa izazovima koje će predstavljati tranzicija ka nezavisnosti i jasno izneti kako možemo i kako ćemo ih prevazići“.

A onda ćemo, prijatelji, zamoliti narod da odluči“, rekla je ona.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track