BIO JE NA KORAK DO POGUBLJENJA Zbog banalne stvari je odloženo, zatvorenik iz Alabame umro prirodnom smrću posle 4 godine VIDEO
Foto: Screenshot YT, Profimedia

splet okolnosti

BIO JE NA KORAK DO POGUBLJENJA Zbog banalne stvari je odloženo, zatvorenik iz Alabame umro prirodnom smrću posle 4 godine VIDEO

Planeta -

Zatvorenik iz Alabame čija je smrtona kazna zaustavljena jer medicinsko osoblje nije moglo da pronađe odgovarajuću venu za inekciju umro je prirodnom smrću skoro četiri godine kasnije, rekao je njegov advokat u ponedeljak.

Dojl Li Ham, koji je osuđen za ubistvo službenika motela 1987. godine, umro je prirodnom smrću, rekao je njegov dugogodišnji advokat Bernard Harkort. Imao je 64 godine.

Zvaničnici Alabame odložili su Hamovo pogubljenje u februaru 2018. jer radnici nisu mogli da pronađu odgovarajuću venu za povezivanje intravenske linije koja se koristi za slanje smrtonosnih hemikalija u njegovo telo. Ham i država su sledećeg meseca postigli sporazum koji je sprečio dalje pokušaje pogubljenja, ali je on smrtna presuda ostala, rekao je Harkort.

Ham je godinama patio od agresivnog raka limfe, rekao je Harkort. Upravnik Holmana pozvao je Hamovog brata da ga obavesti o smrti zatvorenika u nedelju ujutro, rekao je Harkort.

„Dojl će ostati upamćen po njegovom velikodušnom duhu koji oprašta i njegovoj sposobnosti da uvek ostane pozitivan čak i pred najstrašnijim nedaćama. Nedostajaće njegovim prijateljima i porodici”, napisao je Harcourt u poštu.

Ni Odeljenje za popravke ni kancelarija državnog tužioca nisu odmah odgovorili na mejlove u kojima su tražili informacije o Hamovoj smrti.

Ham je osuđen za ubistvo službenika motela Patrika Kaningema, koji je jednom upucan u glavu u motelu u Kalmanu. Policija je saopštila da je tokom napada ukradeno 410 dolara.

Ham je policiji dao priznanje i osuđen je nakon što su dva saučesnika svedočila protiv njega u zamenu za to da mu je dozvoljeno da se izjasni krivim za lakša krivična dela, navodi se u sudskim dokumentima.

Dijagnostikovan 2014. sa B-ćelijskim limfomom, Ham je pre zakazane egzekucije tvrdio da je rak krvi napredovao dok je država tvrdila da je on u remisiji.

U danima pre nego što je zakazano njegovo pogubljenje, zvaničnici državnog zatvora rekli su sudovima da planiraju da povežu intravensku liniju ispod Hamovog kolena nakon što je lekarski pregled koji je naredio savezni sudija otkrio da nema lako upotrebljive vene na gornjim ekstremitetima. Država je izrazila uverenje da Ham ima upotrebljive vene, ali radnici nisu mogli da nađu odgovarajuću na dan zakazane smrtonosne injekcije.

Vrhovni sud SAD je dozvolio da se izvrši pogubljenje, ali je država konačno odustala zbog problema.

Kurir.rs/NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track