KONGRES USVOJIO PREDLOG BUDŽETA: Izbegnuta blokada američke vlade
Foto: Profimedia

za dlaku

KONGRES USVOJIO PREDLOG BUDŽETA: Izbegnuta blokada američke vlade

Planeta -

Američki Kongres odobrio je kasno noćas zakonski predlog o finansiranju vlade čime je izbegnuta potencijalna blokada saveznih službi.

Pošto su republikanski i demokratski čelnici postigli sporazum pre isteka krajnjeg roka u petak, Senat je sa 69 glasova za i 28 protiv omogućio finansiranje vlade na sadašnjem nivou do 18. februara.

Senat je glasao samo nekoliko sati nakon što je meru odobrio Predstavnički dom Kongresa glasanjem 221 prema 212, sa podrškom samo jednog republikanca.

Nekoliko republikanskih senatora je reklo da neće pristati na spomenuti predlog zakona ako se ne bude glasalo i o amandmanu o ukidanju sredstava Bajdenovoj administraciji za sprovođenje programa vakcinacije ili testiranja nekih radnika na lovid-19.

"Obavezna vakcinacija dovešće do toga da u Kanzasu stotine hiljada ljudi ostane bez posla", rekao je senator Rodžer Maršal. "Ovde nije reč samo o blokadi vlade nego i o blokadi ekonomije", dodao je on.

"Drago mi je što su na kraju prevladale hladne glave: vlada ostaje otvorena", rekao je čelnik većine u Senatu, demokrata Čarls Šumer.

Da dogovor nije bio postignut, to bi značilo da bi oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestalo da obavlja svoj posao jer ne bi dobijali plate.

Kongres se sada suočava s još jednim vremenskim rokom. Savezna vlada se, naime, približava limitu zaduženja od 28.9 biliona dolara.

Ministarstvo finansija procenjuje da bi taj limit mogao da bude dosegnut 15. decembra, a u slučaju da ne bude produžen ili ukinut, to bi moglo da rezultira katastrofom jer vlada ne bi mogla da ispuni svoje obaveze otplate duga.

Od 1980. godine američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu.

Poslednji put je bila zatvorena 2018. godine jer Kongres nije mogao da usvoji budžet zbog spora sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Kada se federalna vlada zatvori, zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor. U tom slučaju, između ostalih, prestaju da rade lekari, medicinske sestre, vojnici, policajci, kao i pripadnici Agencije za sigurnost saobraćaja.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track