SMRT ZLOGLASNOG EL PAISA: Vođa kolumbijskih pobunjenika ubijen u zasedi u Venecueli?
Foto: yuiyui / Alamy / Alamy / Profimedia

SMRT ZLOGLASNOG EL PAISA: Vođa kolumbijskih pobunjenika ubijen u zasedi u Venecueli?

Planeta -

Bivši vođa kolumbijskih pobunjenika navodno je ubijen u zasedi u Venecueli.

Vođa Farka (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije), Ernan Dario Velaskez, zvani El Paisa, navodno je ubijen u venecuelanskoj državi Apure. Nema zvanične potvrde da je ubijen, a lokalni mediji spekulišu da su plaćenici možda ubili Velaskeza, tražeći nagradu za njegovo hapšenje.

Kolumbijske vlasti rekle su listu El Tiempo da neće potvrditi njegovu smrt dok zvaničnici ne vide njegovo telo. Portparol kolumbijskog predsednika Ivan Duke rekao je agenciji Rojters da njegova kancelarija traži više informacija.

Fark pobunjenici su bili marksistička grupa koja je više od 50 godina vodila ogorčen rat protiv kolumbijske vlade, pre nego što je na kraju pozvala na prekid vatre 2016.

Komandant jedne od najstrašnijih jedinica Farka, Velaskez je bio ozloglašen. On je stajao iza eksplozije automobila bombe u Bogoti, 2003. godine u kojoj je poginulo 36 ljudi i ranjeno skoro 200.

Njegova reputacija je bila takva da kada se pridružio pregovorima o mirovnom procesu u Havani 2016. godine, mnogi su to videli kao znak da su gerilci zaista posvećeni polaganju oružja.

Ali 2018. je prekinuo primirje i ponovo se pojavio godinu dana kasnije zajedno sa bivšim liderima Farka Ivanom Markesom i Hesusom Santričem kako bi najavio formiranje nove pobunjeničke grupe pod nazivom Segunda Marketalia i izjavio da ponovo uzima oružje u ruke.

Ako se potvrdi njegova smrt, to će biti drugi veliki poraz za grupu ove godine. Santrič, nekada ključna figura u mirovnom procesu, ubijen je u pucnjavi u Venecueli u maju od strane, kako je ta disidentska grupa tvrdila, komandosa kolumbijske vojske.

Otprilike 13.000 gerilaca Farka položilo je oružje od primirja 2016. godine i grupa je od tada prešla u manju političku stranku, držeći 10 mesta u kolumbijskom kongresu.

Bez obzira na to, nasilje se nastavlja u nekim regionima Kolumbije, gde se procenjuje da oko 5.000 disidenata nastavlja da se bori protiv vladinih snaga.

Kolumbijska vlada je u više navrata optuživala venecuelanske lidere za pružanje utočišta disidentima Farka i tvrdila da je napad na helikopter sa predsednikom Dukeom u junu planiran iz susedne države.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track