MALALA JUSUFZAI SE SASTALA SA BLINKENOM SAD moraju više učiniti da podrže pravo avganistanskih žena na školovanje
Foto: Manuel Balce Ceneta / AFP / Profimedia

ljudska prava

MALALA JUSUFZAI SE SASTALA SA BLINKENOM SAD moraju više učiniti da podrže pravo avganistanskih žena na školovanje

Planeta -

Sjedinjene Države moraju učiniti više da podrže avganistanske žene i devojčice i njihovo pravo na obrazovanje i rad, rekla je aktivistkinja za ljudska prava Malala Jusafzai državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u ponedeljak u Vašingtonu.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir sastala se sa Blinkenom i drugim zvaničnicima u Stejt Departmentu kako bi sugerisala da se više pažnje posveti milionima devojaka u Avganistanu kojima je zabranjeno da se školuju, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Pre sastanka iza zatvorenih vrata Blinken je opisao Jusufzai pred kamerama kao ''inspiraciju – inspiraciju za nas, inspiraciju za devojke i žene širom sveta“ i kao nekoga ko ''stvarno pravi razliku'', posebno kada je u pitanju obrazovanje.

Rekao je da je ona bila tu da ponudi ideje jer Bajdenova administracija smatra rodnu ravnopravnost širom sveta kritičnim pitanjem.

-Dakle, veoma se radujem što ću razgovarati sa njom o poslu koji radi, o poslu koji radimo i da čujem od nje njene ideje o tome kako da budemo efikasniji u osiguravanju – dok mi radimo za rodnu ravnopravnost -- da devojke i žene imaju pristup obrazovanju, rekao je Blinken, ne pominjući Avganistan u svojim kratkim komentarima.

Dobro došli - tako je dobro imati vas, rekao je on Malali Jusufzai.

Jusafzai je, kada je na nju došao red da govori, odmah prešla na problem obrazovanja koji trenutno muči Avganistan.

-Pomenuli ste da smo ovde da razgovaramo o ravnopravnosti u obrazovanju devojčica, ali znamo da je Avganistan trenutno jedina zemlja u kojoj devojčice nemaju pristup srednjem obrazovanju. Zabranjeno im je da uče. Radila sam sa avganistanskim devojkama i ženskim aktivistkinjama i postoji jedna poruka od njih - da im treba dati pravo da rade, da mogu da idu u školu“, rekla je ona.

Jusafzai, koja je iz Pakistana, preživela je pokušaj ubistva 2012. godine kada joj je talibanski naoružani napadač pucao u glavu dok se vozila autobusom kući posle škole kao 15-godišnjakinja.

Dve godine kasnije postala je najmlađa ikada dobitnica Nobelove nagrade za mir za svoje zalaganje za obrazovanje žena i tek druga dobitnica iz Pakistana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track