RUSI ŠALJU JEDNOG OD NAJBOGATIJIH JAPANACA U SVEMIR: Milijarder će sa asistentom provesti 12 dana u kosmosu FOTO
Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

posle 10 godina

RUSI ŠALJU JEDNOG OD NAJBOGATIJIH JAPANACA U SVEMIR: Milijarder će sa asistentom provesti 12 dana u kosmosu FOTO

Planeta -

Rusija će sutra poslati japanskog milijardera Jusakija Maezavu na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), čime se Moskva vraća u "biznis" svemirskog turizma nakon deset godina pauze.

Jedan od najbogatijih Japanaca, 46-godišnji Maezava poleteće sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u pratnji svog asistenta Jozoa Hiranoa.

Time će se okončati više od deset godina duga oauza u primanju turista u ruski svemirski program, od leta suosnivača kanadskog Sirk de soleja Gija Laliberta 2009. godine.

Međutim, ruska svemirska agencija Roskosmos u oktobru je prvi put u istoriji na MSS poslala glumicu Juliju Peresild i redatelja Klima Šipenka koji su tamo, u pokušaju da pobede suparnički holivudski projekat, snimali scene za prvi film u svemiru.

Maezavin odlazak u svemir organizuje se u izazovnom vremenu za Rusiju čiji se svemirski turizam trenutno bori da ostane relevantan i održi korak sa zapadnom konkurencijom u modernoj svemirskoj trci.

Japanac, svemir, Jusaki Maezava
foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

U svemiru će provesti 12 dana

Prošle godine je američka firlma SpaceX, čiji je vlasnik Ilon Mask, ukinula ruski monopol na letove s ljudskom posadom na MSS nakon što je je tamo poslala astronaute u svojoj kapsuli Kru Dragon.

To je, međutim, oslobodilo mesta u ruskim Sojuzima koje je zakupila NASA, što je Moskvi omogućilo da prihvati turiste dubokih džepova, poput Maezave.

Sojuzom, letelicom sa tri mesta, upravljaće 44-godišnji ruski kosmonaut Aleksandar Misurkin, koji je već bio na dve misije na MSS-u.

Maezava i Hirano će provesti 12 dana na svemirskoj stanici tokom kojih će dokumentovati svoje putovanje, a ono će biti dostupno na Maezavinom JuTjub kanalu, gde ima više od 750.000 pratilaca.

Maezava je osnivač najvećeg japanskog internet trgovačkog centra i 30 je najbogatiji čovek na Forbsovoj listi.

Maezava i Hirano su poslednjih nekoliko meseci proveli trenirajući u Zvezdanom gradu, gde su se pripremale generacije sovjetskih i ruskih kosmonauta.

U saradnji sa američkom kompanijom Space Adventures, Rusija je dosad u svemir poslala sedam bogatih turista. Maezava i Hirano biće prvi iz Japana.

Japanac, svemir, Jusaki Maezava, Sojuz
foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Amateri oko Meseca

Ova godina je bila prekretnica kada je reč o putovanju amatera u svemir.

U septembru je SpaceX izveo istorijski let u misiji pod nazivom Inspiration4 sa kojim je odveo prvu potpuno civilnu posadu na trodnevno putovanje oko Zemljine orbite.

Firma osnivača Amazona Džefa Bezosa Blue Origin završila je dve misije van Zemljine atmosfere. Među putnicima su bili 90-godišnja zvezda Zvezdanih staza Vilijam Šatner i Bezos.

Ubrzo nakon toga je milijarder Ričard Brenson otputovao svojim svemirskim brodom Virgin Galactic na nekoliko minuta u svemir.

Navedena putovanja najavljuju mnoga slična u budućnosti, navodi Hina.

Jusaki Maezava, svemir, Rusi
foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Rusi će jednom turisti ponuditi šetnju svemirom

SpaceX 2023. godine planira da odvede osam astronauta amatera na put oko Meseca, koji Maezava finansira i u njemu učestvuje.

Rusija je takođe najavila da će odvesti više turista na MSS, kao i da jednom od njih planira da ponudi šetnju svemirom.

Za Rusiju je zadržavanje titule vrhunske svemirske nacije stvar nacionalnog ponosa koji proizlazi iz njezinih dostignuća iz sovjetskog doba i rivalstva sa Amerikom.

Sovjeti su u mnogočemu bili prvi u svemiru - prvi satelit, prvi muškarac i prva žena u svemiru, kao i prva svemirska šetnja.

Međutim, poslednjih nekoliko godina ruski svemirski program je nazadovao, a samo neki od razloga za to su korupcijski skandali i neuspešna lansiranja, ali se suočio i sa smanjivanjem državnih finansija.

Iako su najavljeni novi projekti, poput leta na Veneru, industrija se i dalje oslanja na sovjetski dizajniranu tehnologiju pa okvir i izvedivost projekata ostaju nejasni.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track