U BANGLADEŠU 20 STUDENATA OSUĐENO NA SMRT VEŠANJEM: Palicama nasmrt pretukli kolegu koji je na Fejsbuku kritikovao premijera
Foto: Pacific Press / ddp USA / Profimedia

mladić stradao 2019.

U BANGLADEŠU 20 STUDENATA OSUĐENO NA SMRT VEŠANJEM: Palicama nasmrt pretukli kolegu koji je na Fejsbuku kritikovao premijera

Planeta -

Bangladeške vlasti danas su na smrt osudile 20 studenata zbog ubistva mladića koji je 2019. na društvenim mrežama kritikovao vladu.

Telo Abrara Fahada (21) pronađeno je na univerzitetu samo nekoliko sati nakon što je na Fejsbuku napisao objavu u kojoj je kritikovao premijera Šeika Hasinu zbog ugovora o deljenju vode sa Indijom.

Dvadeset pet studenata je palicom za kriket i drugim tupim predmetima šest sati tuklo svog kolegu sve dok ga nisu ubili.

"Zadovoljan sam presudom", rekao je Barkat Ulah, Fahadov otac, nakon presude.

Članovi BCL-a

Dvadeset studenata je zbog ovog ubistva osuđeno na smrt, a petoro na doživotnu kaznu zatvora, piše France 24.

0637059925, Abrar Fahad, ubistvo, Bangladeš
foto: Habibur Rahman/Eyepix Group / Shutterstock Editorial / Profimedia

Studenti osuđeni na smrtnu kaznu imaju između 20 i 22 godine te su, zajedno sa Fahadom, pohađali elitni bangladeški Univerzitet za inženjerstvo i tehnologiju. Bili su članovi Bangladeške lige Čhatra (BCL).

Fahad je na Fejsbuku kritikovao vlasti zbog potpisivanja sporazuma koji Indiji omogućuje da koristi vodu iz reke na granici između te dve zemlje.

0637059911, Bangladeš, Abrar Fahad, ubistvo, protest
foto: Habibur Rahman/Eyepix Group / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poslednjih nekoliko godina se članstvo BCL-a povezuje s nizom ubistava i nasilja. Godine 2018. njegovi članovi su navodno nasilno pokušali da prekinu veliki studentski protest protiv vlade. Demonstranti su zatražili da se napadači oštro kazne i da se BCL zabrani.

Smrtne presude uobičajene su u Bangladešu, a sprovode se vešanjem.

Kurir.rs/Index.hr/France 24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja