TAJNA MISIJA PRINCA ČARLSA NAD BRITANIJOM: ZLATNI ORAO je poleteo u bombarderu Vulkan! Na metu su izbacili ATOMSKU BOMBU
Foto: Profimedia

Minijature hladnog rata

TAJNA MISIJA PRINCA ČARLSA NAD BRITANIJOM: ZLATNI ORAO je poleteo u bombarderu Vulkan! Na metu su izbacili ATOMSKU BOMBU

Planeta -

Britanski princ Čarlas od kad se oženio sad već pokojnom princezom Dajanom, a kasnije zaplovio u novi brak sa svojom mladalačkom ljubavi vojvotkinjom od Kronvela Kamilom Parker Boulz plenio je pažnju medija. Zaparavo čitav njegov život je i dalje pod lupom medija, a sad je isplivala i jedna, pa moglo ni se reći i dosta dobro čuvana tajna iz perioda Hladnog rata.

Naime, britanski prestolonaslednik je bio obučavan da baci nuklearnu bombu na svoje kraljevstvo! Neko bi rekao, da je u pitanju neslana šala ili još jedno u nizu tabloidnih priča o kraljevskoj porodici. Međutim, po onom narodonom gde ima dima ima i vatre.

Ova priča, kako je objavio sajt Brinkwire odnosila se na kraj 1960-tih i početkom 1970-tih. Razlog aktivacije takozvanog britanskog "Sudnjeg dana" leežao je u činjenici da je 21. avgusta 1968. tadašnji Sovjetski Savez izvršio invaziju na Čehoslovačku u okviru operacije "Dunav" suzbijanja neposlušnog čehoslovačkog rukovodstva na čelu sa premijerom Aleksandrom Dubčekom. Doktrina "Ograničenog suvereniteta", koje je lasnirao tadašnji sovjetski lider Leonid Brežnjev.

Ova priča u kojoj princ Čarls igra glavnu ulogu odigrala se tri godina kasnije i to 27. jula 1971. Naime, julske noći posada britanskog bombardera AVRO Vulkan imala je specijalni zadatak, da uzleti sa nukelarnom bombom unutar utrobe letelice. Posadi se priključio i jedan specijalni član. On je definisan bio sam pod pseudonimom "Zlatni orao"

Avion je u poptunoj radijskoj tišini uzleteo sa jednog od vojnih aerodroma. "Zlatni orao" je bio niko drugi nego princ od Velsa, prestolonaslednik trona i najstariji sin britanske kraljice Elizabete II. Čarls tada dvadesetdvogodišnjak, bio je strastveni pilot, koji je tad dobio svoja prva krila Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva RAF, sa čime je ujedno postao i prvi član kraljevske porodice koje je postao pilot. Kasnije su ga sledili njegovi sinovi prinčevi Hari i Vilijam, ali kao piloti helikoptera.

Bombarder Avro Vulkan nalazio se u trosatnoj misiji nad nebom Britanije . Tad je izvedena bila i simulacija detoniranja nuklearne bombe nad njegovim kraljevstvo.

Međutim, nije bila to nikakva tajna operacija, već zaključenje četvoromesečne obuke mladog poručnika princa od Velsa.

Hvala Bogu, da je u pitanju bila samo vežba, da je zaista morao da na svoje kraljevstvo baci atomsku bombu u slučaju krajnje nužde osim podanika stradao bi i on zajedno sa celom posadom.

Mnogo decenija kasnije isplivala je i slika mlađahnog Čarlsa koji se penje uz merdevine u kabinu moćnog bombardera, koga je proslavio Foklandski rat daleke 1982. godine, kada su britanici izveli akciju bombardovanja aerodroma Port Stenli.

Pomenuta slika kako navodi gore pomenuti britanski mediji načinjena je bila u bazi RAF u Vadingtonu, u Linkoširu i to nekoliko nedelja pre nego što je upoznao Kamilu Šand, koja je mnogo decenija kasnije postala njegova zakonita supruga i vojvotkinja od Kronvola.

Ono što je poznato o ovoj operaciji bombarder u kome je leteo princ Čarls odleteo je prema Škotskoj, a onda se sa velike visine spustio na 500 stopa dok se približavao meti u Stafordširu. Čarls je sedeo na mestu kopilota.

O tome svoj sud dao je i vođa eskadrile Martin Viters, sada već penzionisani sedamdesetpetogodišnji pilot bombardera Avro Vulkan.

„Naša uloga je bila da pokrenemo nuklearne napade na Sovjetski Savez i mi smo to stalno vežbali . Ja sam trebao biti kopilot, ali je princ Čarls zauzeo moje mesto u avionu, tako da zapravo ja nisam bio u njemu, ali znam da je on proveo značajni deo misije u avionu", rekao je Viters

Grejem Hit, koji je bio član posade britanskog bombardera izjavio je da je "princ Čarls vežbu prošao sjajno".

"Poletanje je prošlo bez problema. Impresioniran sam bio kako je kompletnu proceduru odradio, rekao je on

„Bio sam kopilot; Nažalost, princ Čarls je zauzeo moje mesto u avionu, tako da ja zapravo nisam bio u njemu, ali znam da je on sam proveo značajan deo misije.

Prema članu posade Grejemu Hitu, princ Čarls je „prošao vežbu sjajno“.

„Sećam se da sam, pre skoro pedeset godina, bio na paradi za svoju diplomu kad sam postao pilot, ovde u RAF Kronvelu, 1971. godine“, rekao je princ Čarls, sada već maršal Kraljevskog vazduhoplovstva, novim diplomcima RAF-a prošle 2020. godine.

„Verovali ili ne, u to vreme sam bio član prvog diplomskog kursa.

Moj otac je bio inspektor, i to je bio trenutak ponosa za mene nakon svog teškog rada koji sam uložio da bih zaslužio svoja prva avijatičarska krila", rekao je Čarls.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja