JEDAN OD 900 RADNIKA OTPUŠTENIH PREKO ZUMA OTKRIO DETALJE SASTANKA: Bio je to nadrealan trenutak, optužio nas je i za krađu VIDEO
Foto: Printscreen YT/Guardian News/Power of Banana

sve obavljeno za nekoliko minuta

JEDAN OD 900 RADNIKA OTPUŠTENIH PREKO ZUMA OTKRIO DETALJE SASTANKA: Bio je to nadrealan trenutak, optužio nas je i za krađu VIDEO

Planeta -

Kristijan Čepmen, bivši radnik američke onlajn platforme za izdavanje hipotekarnih kredita Better.com, prijavio se na svoj Zum profil prošle srede misleći da će prisustvovati još jednom redovnom sastanku. Ono što nije znao to je da će to biti poslednja stvar koju će uraditi kao radnik ove kompanije, piše CNN.

"Ako prisustvujete ovom sastanku, to znači da ste deo nesrećne grupe zaposlenih koji će dobiti otkaz", rekao je izvršni direktor Better.com Višal Garg na sastanku.

Sastanak je trajao tri minuta, a Garg je vest o otkazu zaposlenima saopštio čak i ne sačekavši da na sastanak dođu svi koje je planirao da otpusti.

"Vi više ne radite ovde, a otkazi odmah stupaju na snagu", rekao je Garg i to je bilo to.

Kada se sastanak završio, Čepmen je bio zbunjen. Кao jedina osoba koja zarađuje za život u svojoj sedmočlanoj porodici, Čepmen je rekao da je Gargov čin bio neočekivan.

Čepmen je počeo da šalje poruke svojim kolegama kako bi saznao šta se zaista dešava, ali je ubrzo izgubio pristup računaru, mobilnom telefonu i mejlovima koje mu je dala kompanija.

Na kraju je uspeo da ih dobije preko Fejsbuk mesindžera.

Garg je otpuštenim zaposlenima u Betteru rekao da će ih kontaktirati Odeljenje za ljudske resurse, ali nisu mogli da dođu do ovih poruka jer nisu mogli da pristupe mejlu kompanije.

Čepmen je rekao da ga je Odeljenje za ljudske resurse kontaktiralo na privatnu mejl adresu nakon nekoliko sati.

"Bio je to nadrealni trenutak. To je bila jedna od onih stvari za koje ne verujete da će se desiti", rekao je Čepmen za CNN.

Garg je te srede otpustio 900 ljudi, oko devet odsto zaposlenih u Betteru, na sastanku koji je trajao samo nekoliko minuta.

Procenjuje se da platforma Better.com, iza koje stoji investiciona banka Softbank, trenutno vredi 6,9 milijardi američkih dolara, što je čini tzv. jednorogom.

Garg je prošle subote optužio otpuštene zaposlene za "krađu", odnosno tvrdio je da kradu od klijenata kompanije i drugih zaposlenih tako što su neproduktivni i zato što na poslu provode samo dva sata.

Nekoliko bivših zaposlenih u kompaniji izjavilo je za CNN da su šokirani činom sada bivšeg šefa.

Časopis Forbs je u novembru 2020. napisao da je Garg poslao mejl zaposlenima u Betteru tvrdeći da su oni "prespori glupi delfini" i da ga "sramote".

Jedan otpušteni radnik rekao je da je dobio otkaz nakon što je unapređen i nagrađen za svoju posvećenost poslu.

"Kaže da svi koje je otpustio lažu i kradu. Ovo nije u redu. Više bih voleo da sam bez novca nego poput njega", rekao je on.

Čepmen je rekao da se bavi hipotekarnim kreditima već 20 godina i da mu je njegov nadređeni dao pozitivnu ocenu tokom nedavne evaluacije.

Zaposleni u kompaniji kažu da Better zna da bude prilično haotičan. Kažu da je to posao sa brojnim povlasticama, ali da su na sastancima morali da slušaju kako Garg psuje.

"Nakon prvog sastanka, shvatio sam da moram da stavim slušalice kako moja deca ne bi čula taj jezik", rekao je Čepmen.

Čepmen je dodao da je ovo četvrti raskid radnog odnosa koji je doživeo i da nijedan nije bio tako sramotan kao ovaj u Betteru.

Gardijan piše da se Garg izvinio otpuštenim zaposlenima u sredu putem objave na zvaničnom sajtu Betera.

"Žao mi je zbog svog ponašanja tokom prošlonedeljnih otkaza. Nisam im pokazao adekvatan nivo poštovanja prema svemu što su uradili za kompaniju. Ostajem privržen odluci da ih razrešim, ali sam pogrešio u načinu na koji sam ih obavestio o toj odluci. Osramotio sam vas i žao mi je zbog toga", rekao je Garg.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track