NOVOZELANĐANIN PRIMIO 10 DOZA PROTIV VAKCINE U JEDNOM DANU: Zvaničnici u šoku, ne znaju kakvu reakciju da očekuju!
Foto: EPA/Zoltan Mathe

VAKCINISAO SE ZA DRUGE

NOVOZELANĐANIN PRIMIO 10 DOZA PROTIV VAKCINE U JEDNOM DANU: Zvaničnici u šoku, ne znaju kakvu reakciju da očekuju!

Planeta -

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda pokrenule su istragu nakon što se muškarac navodno vakcinisao protiv Kovid-19 do 10 puta u jednom danu, javili su lokalni mediji.

Veruje se da je muškarac plaćen da se vakciniše umesto drugih ljudi, preneo je u subotu portal Staf.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda ozbiljno je shvatilo situaciju, rekla je Stafu Astrid Kornnif, šef programa vakcine i imunizacije protiv Covid-19.

„Veoma smo zabrinuti zbog ove situacije i radimo sa relevantnim agencijama“, rekao je Kornif.

„Netačan vakcinalni status ugrožava ne samo vas, već i vaše prijatelje, rodbinu i zajednicu u budućnosti, kao i zdravstvene ekipe koje vas sada leče“, dodala je ona.

0327996552, Novi Zeland, policija, Okland
foto: Rafael Ben Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministarstvo je odbilo da kaže gde je došlo do incidenta, ali je pozvalo sve koji poznaju nekoga ko je primio preveliku dozu vakcine da odmah uputi tu osobu lekaru.

Imunolog i profesor na Univerzitetu Okland Helen Petusis-Haris rekla je da nema mnogo podataka o tome šta bi se moglo dogoditi nekome nakon što primi 10 doza vakcine u jednom danu jer tako nešto jednostavno nije istraživano.

"To je veoma glupa stvar", rekao je Petousis-Haris za Staf. Imunolog je rekao da će čovek verovatno biti dobro jer će vakcina izaći iz njegovog tela za nekoliko dana. Ona je, međutim, dodala da se osoba verovatno nije osećala dobro dan nakon što je primila 10 doza vakcine jer prekomerna imunizacija izaziva neželjene efekte.

„Veće je da će se osećati znatno gore nego neko ko je primio jednu dozu“, dodao je Petousis-Harris.

Imunolog je rekao da je čovek sigurno stekao imunitet na kovid-19, ali da nije imao mnogo koristi od predoziranja jer je sposobnost njegovog tela da imuni odgovor na infekciju dostigla vrhunac u jednom trenutku. Ona je dodala da se o tome vodilo računa pri određivanju kolika će doza vakcine nekome biti data.

Petousis-Harris kaže da se ne može reći kada će muškarac morati da uzme „drugu“ dozu, ali je rekla da skoro neće morati da je uzima.

Imunolog je rekao da je potez tog čoveka bio "neverovatno sebičan" i kritikovao one koji su toliko privilegovani da mogu da plate drugoj osobi da se vakciniše umesto toga.

Direktor Instituta za medicinska istraživanja Malaghan i profesor imunologije Grejem Le Gros rekao je da je postupak čoveka bio nepromišljen i opasan, kako za njega tako i za one koji nisu vakcinisani.

Le Gros je rekao da je malo verovatno da je čovek umro od tih 10 doza jer se njegov imuni sistem „snalazio” i procenio da mu je u jednom trenutku „dosta” vakcine. Dodao je, međutim, da ga je posle 10 doza verovatno jako zabolela ruka.

Le Gros je tvrdio da je bolje davati više doza u određenim intervalima prilikom vakcinacije, nego sve doze odjednom.

Na Novom Zelandu ljudi ne moraju da pokažu identifikacioni dokument kada primaju vakcinu.

Mnoge kompanije i ustanove u zemlji koriste domaći sertifikat o vakcinaciji koji omogućava pristup mestima samo za potpuno vakcinisane osobe.

Oko 89 odsto Novozelanđana je potpuno vakcinisano. Sa populacijom od 5 miliona, zemlja je prijavila oko 12.500 slučajeva Kovida-19 i 46 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track