NOVI ŠAMAR ZA MAKRONA? Posle podmornica za Australiju Ameri mu možda upropastili dil sa Grcima vredan milijarde dolara!
Foto: Profimedia

nesmotreno

NOVI ŠAMAR ZA MAKRONA? Posle podmornica za Australiju Ameri mu možda upropastili dil sa Grcima vredan milijarde dolara!

Planeta -

Sjedinjene Države su odobrile veliku prodaju oružja Grčkoj, nudeći četiri nove fregate i veliki paket modernizacije vredan 9,4 milijarde dolara, čime direktno osporavaju sličan preliminarni sporazum između Atine i Francuske.

Američki Stejt department saopštio je da je u petak odobrio potencijalne ugovore, najavljujući ponudu nekoliko višenamenskih ratnih brodova (MMSC) kao dodatak odvojenom planu od 2,5 milijardi dolara ili 2,2 milijarde dolara za modernizaciju grčkih fregata klase MEKO.

„Ova predložena prodaja podržaće ciljeve američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti pomažući u poboljšanju bezbednosti saveznika u NATO, važnog partnera za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi“, navodi se u saopštenju Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.

Ako bude sproveden, plan za obnovu flote grčkih fregata uključivao bi instalaciju niza novih sistema, kao što su novi topovi od 127 mm i nadogradnje sonara. Lockheed Martin, Raitheon, VSE Corporation i britanski BAE Sistems bili bi glavni implementatori u tom slučaju, prenosi RT.

Najava predloga dolazi nakon što je Francuska u septembru objavila da je postigla sličan sporazum sa Grčkom o kupovini do četiri nove fregate za 3,4 milijarde dolara, odnosno tri milijarde evra.

Međutim, tadašnji portparol francuske vojske Erve Grandžan rekao je da iako su neke obaveze preuzete, još uvek nije potpisan zvanični sporazum između dve strane. On je dodao da će posao biti završen nakon tri meseca, a rok bi trebalo da istekne u narednim nedeljama.

Iako je još uvek nejasno šta će predlog SAD značiti za francuski sporazum, taj potez bi se mogao protumačiti kao veliko omalovažavanje Francuske od strane Vašingtona, što je izazvalo negodovanje u zemlji ranije ove godine nakon što je najavljeno zaključivanje sporazuma o nuklearnim podmornicama sa Australijom , uprkos činjenici da je zemlja prethodno zaključila ugovor o kupovini podmornica sa Parizom.

Francuska, koja je trebalo da proda dizel podmornice Australiji, odgovorila je opozivom svojih ambasadora u SAD i Australiji, a predsednik Emanuel Makron oštro je kritikovao dva saveznika u javnosti.

Sjedinjene Države, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo formirale su bezbednosni savez poznat kao AUKUS u septembru, a uključujući i taj pakt dovelo je do toga da Australija poništi sporazum o kupovini francuskih podmornica iz 2016.

Nakon ogorčenja izazvanog sporazumom Vašingtona i Kanbere u Parizu, američki predsednik Džo Bajden sastao se sa francuskim kolegom Makronom uoči samita G20 u Rimu krajem oktobra i rekao da je spor oko odbrambenog pakta SAD sa Britanijom i Australijom naterao Vašington da bude "nespretan."

„Mislim da je ono što se desilo, ono što smo uradili, da upotrebim englesku reč, bilo nezgodno. Nije urađeno elegantno“, rekao je Bajden.

Dve nedelje nakon što je AUKUS potpisan, Makron je izašao u javnost sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom kako bi lično najavio prodaju francuskih ratnih brodova Atini, rekavši da je vreme da se „prestane biti naivan“, dok je hvalio sporazum kao znak „strateške autonomije“. i suverenitet Evrope“.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track