ASANŽ IMAO MANJI MOŽDANI UDAR U ZATVORU Verenica osnivača Vikiliksa optužuje britanske vlasti da izigravaju dželate
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

STRES

ASANŽ IMAO MANJI MOŽDANI UDAR U ZATVORU Verenica osnivača Vikiliksa optužuje britanske vlasti da izigravaju dželate

Planeta -

Verenica osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža optužila je britanske vlasti da su igrale ulogu 'krvnika' nakon što je Asanž doživeo moždani udar u zatvoru Belmarš.

Stela Moris (38) rekla je da se 50-godišnjaku spustio desni kapak, da ima probleme sa pamćenjem i da pokazuje znake neurološkog oštećenja nakon moždanog udara koji je imao u oktobru.

Veruje da je taj incident izazvan stresom u toku bitke na Visokom sudu oko toga da li on treba da bude izručen SAD ili ne, prenosi Dejli mejl.

Morisova, majka njegovo dvoje dece, upozorava da se zdravlje njenog partnera pogoršava.

Viši sud je u petak poništio raniju presudu kojom je Asanžovo izručenje sprečilo da se suoči sa optužbama prema američkom Zakonu o špijunaži.

-Njegovo zatvaranje ima katastrofalan efekat na njegovo zdravlje. Vlada SAD je planirala da ga ubije i našla je način da to učini – da natera britansku državu da igra ulogu dželata, rekla je Morisova.

Pozivajući se na ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, ona je dodala: Ovo je usporeni Kašogijev slučaj, koji se odigrava u srcu Londona. Zastrašujuće je da je Britanija to sebi dopustila, dodala je.

Asanž je tražen u Americi zbog navodne zavere za dobijanje i obelodanjivanje informacija o nacionalnoj odbrani nakon što je Vikiliks objavio stotine hiljada dokumenata koji su procureli u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Američke vlasti podnele su žalbu Višem sudu na januarsku odluku tadašnjeg okružnog sudije Vanese Barajzer da Asanž ne bi trebalo da bude poslat u SAD, u kojoj je ona navela stvaran rizik od samoubistva.

Posle dvodnevnog saslušanja u oktobru, glavni sudija Lord Bernet presudio je u petak u korist SAD.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track