OZBILJNA PRETNJA RUSIJE NATO: Možda ćemo morati da rasporedimo nuklearne rakete u Evropi
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

kriza oko ukrajine

OZBILJNA PRETNJA RUSIJE NATO: Možda ćemo morati da rasporedimo nuklearne rakete u Evropi

Planeta -

Rusija je danas saopštila da će možda biti prisiljena da rasporedi nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi kao odgovor na slične planove NATO.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je agenciji RIA da će Moskva morati da povuče taj potez ako NATO ne bude sarađivao na smirivanju napetosti.

Njegove izjave će dodatno povećati uloge u sporu između Istoka i Zapada, gde Rusija traži bezbednosna jamstva, a SAD i njihovi saveznici upozoravaju Moskvu da ne napada Ukrajinu, što su optužbe koje Rusija odbacuje.

Nuklearne rakete srednjeg dometa (INF) zabranjene su u Evropi još od sporazuma iz 1987. koji su postigli sovjetskog lider Mihail Gorbačov i američki predsednik Ronald Reagan. Vašington je izašao iz sporazuma 2019. nakon što se godinama žalio da ga Rusija krši.

Rjabkov je rekao kako postoje "indirektne indicije" da NATO planira da rasporedi INF, pošto je prošlog meseca obnovio 56. artiljerijsko zapovedništvo koje je tokom Hladnog rata upravljalo raketama Peršing koje mogu da nose nuklearne glave.

"Ako ne bude napretka ka političkom i diplomatskom rešenju ovog problema, naš odgovor će biti vojne i vojno-tehničke prirode", upozorio je Rjabkov.

NATO tvrdi da u Evropi neće biti novih američkih raketa i da ruske rakete može da presretne "odmerenim" odgovorom koji uključuje samo konvencionalno oružje. No Rjabkov ističe da Rusija "nimalo ne veruje" NATO-u.

Kurir.rs/Agencije

Bonus video:

04:31

PROF. PERIŠIĆ: NATO i zapadne ambasade jedino zanima kad će BiH ući u tu organizaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track