ČISTKE, NUKLEARKE, DIPLOMATIJA I SASTANCI SA TRAMPOM 10 godina vladavine Kim Džong-una
Foto: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

severna koreja

ČISTKE, NUKLEARKE, DIPLOMATIJA I SASTANCI SA TRAMPOM 10 godina vladavine Kim Džong-una

Planeta -

Otkako je preuzeo vlast nakon iznenadne smrti svog oca pre 10 godina, Kim Džong Un je izbrisao široko rasprostranjene sumnje koje su pozdravile njegove rane pokušaje da proširi brutalni dinastički stisak svoje porodice nad Severnom Korejom.

U početku se smatrao neiskusnim, Kim je brzo pokazao svoju nemilosrdnu spremnost da učvrsti svoju vlast tako što su njegov moćni ujak i drugi potencijalni rivali bili pogubljeni ili ''očišćeni''. Njegov užasan niz nuklearnih i raketnih testova poslednjih godina naterao je mnoge da strahuju od drugog korejskog rata.Indijan ekspres.

Kim Džong-un
foto: EPA-EFE/KCNA

Ta nemilosrdna konsolidacija moći, zajedno sa ličnošću ''većom od života'' koja je naizgled stvorena u pažljivo upakovanu TV propagandu, omogućila je Kimu da jasno stavi do znanja da je njegov autoritet apsolutan, piše AP.

Kim je ponovo promenio brzinu i organizovao značajne samite o nuklearnom razoružanju sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je njihova diplomatija propala zbog sporova oko sankcija koje predvode SAD.

Sada, sa pandemijom i sankcijama koje izazivaju produbljivanje problema, Kim je zapečatio granice svoje zemlje i pokušao da popravi ekonomiju koja se bori.

Kako Kim ulazi u drugu deceniju na vlast, evo pogleda na ključne momente njegove vladavine.

NASLEDNIK

8. januar 1984: Rođen je Kim Džong Un, treći i najmlađi od sinova Kim Džong Ila.

Septembar 2010: Državni mediji kažu da je Kim Džong-un postao general sa četiri zvezdice po prvom javnom pominjanju njegovog imena.

Oktobar 2010: Kim Džong Un debituje u javnosti na vojnoj paradi, stojeći pored svog mršavog oca na balkonu. Smeje se, pljeska i maše dok se mimoilaze vojnici, tenkovi i projektili.

''VELIKI NASLEDNIK''

17. decembar 2011: Kim Džong Il umire u 69. godini, ali vest o njegovoj smrti nije objavljena dva dana.

sahrana, Kim Džong-Il
foto: EPA/KCNA ALTERNATIVE CROP

19. decembar 2011: Smrt Kim Džong Ila objavljena je u posebnom podnevnom prenosu na državnoj televiziji. Ime Kim Džong-una se pojavljuje prvo na listi Nacionalnog komiteta za sahranu, a državni mediji ga nazivaju ''velikim naslednikom''.

30. decembar 2011: Kim Džong Un je imenovan za vrhovnog komandanta vojske Severa od 1,2 miliona vojnika, što je prvi najviši posao koji je dobio nakon smrti svog oca.

U narednim mesecima preuzima rukovodeća mesta u drugim ključnim organizacijama kao što su vladajuća Radnička partija i Komisija za nacionalnu odbranu.

ČISTKE

Jul 2012: Šef severnokorejske vojske Ri Jong Ho otpušten je sa svih visokih funkcija u onome što se smatra prvom velikom čistkom Kim Džong Una.

Decembar 2013: Kimov moćni ujak i bivši mentor, Jang Song Taek, pogubljen je zbog navodne izdaje, korupcije i drugih optužbi.

Maj 2015: Južnokorejska špijunska agencija kaže da je Kim Džong Un naredio da se njegov ministar oružanih snaga, Hjon Jong Čol, pogubi iz protivavionskog pištolja mesec dana ranije jer se žalio na njega i spavao tokom sastanka kojim je Kim predsedavao.

Februar 2017: Kim Džong Nam, polubrat Kim Džong Una, ubijen je na malezijskom aerodromu nakon što mu je nervni agens isprskan po licu.

Dve Azijatkinje su uhapšene, ali južnokorejska špijunska služba optužuje Severnu Koreju da stoji iza napada. Sever negira umešanost.

NUKLEARNE AMBICIJE

Decembar 2012: Severna Koreja je saopštila da je postavila satelit u orbitu u onome što autsajderi nazivaju prvim uspešnim severnim lansiranjem rakete dugog dometa.

UN gleda na takvo lansiranje Severne Koreje kao na zabranjeno testiranje raketne tehnologije.

Februar 2013: Severna Koreja izvodi svoju treću nuklearnu probu, prvu eksploziju atomske bombe pod Kimovom vladavinom.

2016: Severna Koreja izvodi još dve nuklearne probe i svoje drugo uspešno lansiranje satelita.

4. jul 2017: Severna Koreja izvodi svoj prvi test letenja interkontinentalne balističke rakete, koju Kim naziva ''paket poklona'' Severa za Dan nezavisnosti SAD. Severna Koreja izvodi još dva lansiranja ICBM u 2017. godine.

Avgust 2017: Tramp upozorava da bi Severna Koreja mogla ''da bude dičekana vatrom i besom kakve svet nikada nije video''. Severna Koreja je kasnije odgovorila pretnjom da će lansirati salvu projektila ka američkoj teritoriji Guam.

Septembar 2017: Severna Koreja izvodi svoj šesti i najsnažniji nuklearni test do sada, rekavši da je to hidrogenska bomba dizajnirana da nadmaši ICBM.

DIPLOMATIJA

April 2018: Kim Džong Un održava sastanak sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom na trećem samitu između suparničkih zemalja od njihove podele 1945. godine.

Dvojica lidera održala su još dva razgovora na samitu.

Jun 2018: Kim Džong-un i Tramp se sastaju u Singapuru na prvom samitu između lidera Sjedinjenih Država i Severne Koreje od kraja Korejskog rata 1950-53.

Kim obećava da će raditi na postizanju potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva bez predstavljanja detaljnog rasporeda ili mape puta za razoružanje.

Februar 2019: Kim Džong Un se sastaje sa Trampom u Hanoju, Vijetnam, na njihovom drugom samitu. Sastanak je propao zbog sporova oko sankcija Severnoj Koreji koje predvode SAD.

Kim Džong un i Tramp
foto: USE ONLY EPA-EFE/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES /

Jun 2019: Kim Džong Un se sastaje sa Trampom na napetoj korejskoj granici, ali njihov improvizovani treći sastanak nije doneo veći napredak.

BORBE

Jun 2020: Severna Koreja uništava praznu međukorejsku kancelariju za vezu na svojoj teritoriji u znak protesta zbog kampanje izdavanja letaka južnokorejskim civilima. To je najprovokativniji čin Severne Koreje otkako je započela nuklearnu diplomatiju sa Vašingtonom i Seulom 2018.

Januar 2021: Kim Džong Un priznaje da su njegovi planovi ekonomskog razvoja propali tokom prvog kongresa Radničke partije Severa u poslednjih pet godina.

Ali on takođe preti da će proširiti svoj nuklearni arsenal i razviti sofisticiranije oružje u znak protesta protiv onoga što naziva američkim neprijateljstvom.

April 2021: Kim Džong Un kaže da se njegova zemlja suočava sa ''najgorom situacijom'' zbog pandemije, upornih sankcija i prirodnih katastrofa.

Oktobar 2021: Kim Džong Un obećava da će izgraditi ''nepobedivu'' vojsku tokom izložbe retkog oružja koja uključuje rakete dugog dometa sposobne da stignu do domovine SAD.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track