DRON UPAO NA MISU PAPA FRANJE: Pontifa od leteće napasti spasila specijalizovana izraelska firma!
Foto: Printscreen Facebook/United Therapeutics, EPA / Vatican media

drama

DRON UPAO NA MISU PAPA FRANJE: Pontifa od leteće napasti spasila specijalizovana izraelska firma!

Planeta -

Navodno je lažni dron uklonjen sa mise koju je održao papa Franja u Slovačkoj prošlog septembra.

Džeerusalem Post je u ponedeljak izvestio da je D-Fend, izraelska kompanija za borbu protiv bespilotnih letelica, uklonila dron tokom masovnog okupljanja pape Franje sa 60.000 vernika 15. septembra ove godine.

Na misi je takođe prisustvovalo 90 biskupa i 500 sveštenika, navodi Jerusalem Post.

Dok se presretanje dogodilo pre skoro tri meseca, embargo na informacije je tek nedavno ukinut, navodi list.

D-Fend je saopštio da ima zadatak da zaštiti papu, njegovu pratnju i učesnike mise od nevaljanih dronova tokom brojnih događaja koji su trajali od 12. do 15. septembra u Slovačkoj, pri čemu je poslednji skup bila misa na otvorenom u Šaštin.

Izraelska tehnološka kompanija je navodno sarađivala sa slovačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova u pružanju zaštite tokom događaja.

D-Fend je koristio svoj EnforceAir proizvod tokom događaja, navodi Džerusalem Post. Proizvod navodno ima taktički komplet na nivou zemlje koji omogućava pokrivenost od 360 stepeni.

Izraelska tehnološka kompanija saopštila je da je prepoznala nekoliko dronova u blizini događaja, ali je lokalna policija brzo utvrdila da su oni ovlašćeni i „prijateljski“, piše Džerusalem Post. Ovlašćenim dronovima je dozvoljeno da lete u vazdušnom prostoru.

Proizvod EnforceAir je, međutim, na kraju identifikovao dron uradi sam tokom mise, prema Džerusalem Postu.

Policija je u početku rekla da će se pozabaviti potencijalnom pretnjom korišćenjem rešenja zasnovanog na ometačima, ali je ubrzo odlučila da nastavi na drugačiji način jer bi ometači mogli da ometaju komunikacione sisteme u blizini, objavio je list. Oni su takođe navodno bili zabrinuti zbog prekida medijskog prenosa tokom papinih masovnih i uznemirujućih bezbednosnih baznih stanica.

„EnforceAir je odbranio odmetnuti dron, vraćajući ga na prvobitnu poziciju uzletanja, daleko od velike gomile“, rekao je D-Fend, prenosi list.

Predstavnik kancelarije koja je imala zadatak da nadgleda papinu zaštitu dok je bio u Slovačkoj rekao je da je tehnološka kompanija „želela da koristi tehnologiju protiv bespilotnih letelica koja je najpogodnija za gužve na događajima i osetljivim situacijama“, ističući važnost zaštite visokog -profilni događaj.

„Inovativno rešenje Enforce Air-a preuzelo je kontrolu nad dronom koji je pretio potencijalnoj bezbednosti pape, gomile i prisutnih VIP ličnosti, brzo i lako“, dodao je zvaničnik.

D-Fend je rekao da incident u septembru „odražava rastuću opasnost koju dronovi predstavljaju za zvaničnike širom sveta i za velike događaje“.

„Incident se završio bezbedno zbog tehnologije protiv bespilotnih letelica koju je D-Fend primenio na licu mesta“, dodala je kompanija.

Kurir.rs/Hill

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track