AMERI IZVISILI ZA PRODAJU F-35 EMIRATIMA: Posao od 23 milijarde USD propao zbog jednog zahteva američkih vlasti
Foto: Shutterstock

bruka

AMERI IZVISILI ZA PRODAJU F-35 EMIRATIMA: Posao od 23 milijarde USD propao zbog jednog zahteva američkih vlasti

Planeta -

Ujedinjeni Arapski Emirati prete da će se povući iz ugovora vrednog 23 milijarde dolara o kupovini američkih aviona F-35, dronova Riper i druge naprednih sistema, izvestio je u utorak Volstrit džurnal.

Američki saveznik se žalio da su američki bezbednosni zahtevi preteški, navodi se u izveštaju, pozivajući se na američke zvaničnike.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

UAE su potpisale sporazum sa Sjedinjenim Državama o kupovini 50 aviona F-35 i do 18 naoružanih dronova, rekli su Rojtersu u januaru ljudi upoznati sa situacijom.

U Pentagonu, portparol Džon Kirbi rekao je da je partnerstvo Sjedinjenih Država sa UAE strateškije i složenije od prodaje oružja i da je Vašington posvećen radu sa Abu Dabijem na rešavanju njihovih pitanja.

„Uvek ćemo insistirati, kao pitanje zakonskih zahteva i politike, na različitim zahtevima krajnje upotrebe“, rekao je Kirbi.

Dodao je da je sastanak između zvaničnika SAD i UAE u Pentagonu kasnije ove nedelje trebalo da bude o širokim temama, ali da očekuje da će doći do prodaje oružja.

Kirbi je Stejt departmentu uputio pitanja o detaljima specifične prodaje oružja.

Zvaničnik Stejt departmenta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Bajdenova administracija posvećena predloženoj prodaji aviona F-35 zajedno sa MK-9B i municijom.

„Nadamo se da ćemo moći da rešimo sva otvorena pitanja“, rekao je zvaničnik.

Izvođač F-35 Lokid Martin Corp (LMT.N) uputio je zahteve za komentar vladama SAD i UAE.

Ujedinjeni Arapski Emirati, jedan od najbližih saveznika Vašingtona na Bliskom istoku, već dugo su izražavali interesovanje za nabavku tihih aviona F-35 koje je napravio Lokid Martin, i obećana im je šansa da ih kupi u sporednom dogovoru kada je pristao da normalizuje odnose sa Izraelom u avgustu. 2020.

Dana 4. decembra, zvaničnik ministarstva odbrane UAE rekao je da će sporazum o kupovini francuskih borbenih aviona Rafal dopuniti planirani dogovor zalivske zemlje o kupovini ratnih aviona F-35 i da nije zamena za njih.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track