DRŽITE RUKE DALJE! Teheran preko udarnih medija uputio Izraelu jezivu poruku! Evo ko je sve na meti iranske vojske! VIDEO
Foto: Teheran Times

drama

DRŽITE RUKE DALJE! Teheran preko udarnih medija uputio Izraelu jezivu poruku! Evo ko je sve na meti iranske vojske! VIDEO

Planeta -

Iranski državni list Teheran Tajms zapretio je Izraelu u sredu, objavljujući mapu zemlje prožetu markerima kao podsetnik da iranske snage mogu navodno da napadnu gde god žele.

Pored teksta na naslovnoj strani sa naslovom „Samo jedan pogrešan potez!“ karta je pokazivala niz oznaka duž i širine zemlje.

Iako list nije precizirao šta oznake predstavljaju, članak je počeo izjavom: „Čini se da pojačavanje izraelskih vojnih pretnji Iranu sugeriše da je cionistički režim zaboravio da je Iran više nego sposoban da ih pogodi sa bilo kog mesta.

U nastavku se citiraju izveštaji hebrejskih medija o prošlonedeljnoj poseti ministra odbrane Benija Genca i šefa Mosada Dejvida Barnea Vašingtonu, gde su navodno istakli zabrinutost zbog iranske pretnje balističkim projektilima.

List je takođe naveo da su izraelske odbrambene snage ranije ovog meseca rekle da će izvesti veliku vežbu vazduhoplovnih snaga na proleće simulirajući napad na iranska nuklearna postrojenja.

U tekstu se citira general-major Muhamed Bageri, načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga, koji je u utorak rekao da „na strateškom nivou ne nameravamo nikoga da napadnemo, ali na operativnom i taktičkom nivou spremni smo za odlučan odgovor i brza i teška ofanziva protiv neprijatelja“.

„Teheran tajms ne mora da podseća nelegitimni režim Izraela na iranske odbrambene sposobnosti“, navodi se u članku. "Ipak, oni moraju da se sete nečega."

List je potom podsetio na opaske vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija iz 2013. da „prete vojnim udarom, ali mislim da to znaju, a ako ne znaju, moraju da znaju da će Islamska Republika uništiti ako pogreše. Tel Aviv i Haifa.”

„Drži ruke dalje!“ zaključio je list.

Članak Teheran Times-a došao je dok se u Beču vode pregovori o spasavanju nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila iz 2015. koji se rasplinuo nakon što su se SAD povukle iz pakta.

Takozvani Zajednički sveobuhvatni plan akcije ukinuo je sankcije Iranu u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa koji je imao za cilj da spreči Islamsku Republiku da dobije nuklearno oružje.

Trampova administracija se povukla iz sporazuma 2018. i ponovo uvela sankcije, tvrdeći da JCPOA nije dovoljno strog i da se ne bavi iranskim programom balističkih projektila. Od tada je Iran takođe poništio mnoge svoje obaveze prema sporazumu, posebno podigavši svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma na nivoe koji prevazilaze one dozvoljene sporazumom i izazivajući strah da će postati država sa pragom nuklearnog oružja.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je spreman da se ponovo pridruži JCPOA pod pravim okolnostima, ali da neće ukinuti sankcije dok Iran ne poništi napredak koji je napravio.

Izrael, koji se protivi povratku SAD na sporazum bez jačih mera zaštite, više puta je govorio da zadržava pravo da udari iranska nuklearna postrojenja ako je to ono što je potrebno da spreči Teheran da se naoruža nuklearnim oružjem.

Pošto su SAD, zajedno sa evropskim predstavnicima u nuklearnim pregovorima, izražavajući pesimizam i frustraciju zbog dosadašnjih zahteva Irana, pojavili su se izveštaji da izraelski i američki zvaničnici proučavaju vojne opcije za zaustavljanje iranskog programa.

Kurir.rs/Times of Israel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track