NEKOM RAT NEKOM BRAT: Stranci zbog masvonog pada lire kupuju nekretnine u Turskoj
Foto: Godong / robertharding / Profimedia

NEKOM RAT NEKOM BRAT: Stranci zbog masvonog pada lire kupuju nekretnine u Turskoj

Planeta -

Iako je pad vrednosti lire doneo probleme za turske vlasti, ekonomska situacija s druge strane dobro je došla stranim državljanima koji su je iskoristili za masovnu kupovinu nekretnina u Turskoj.

Prema pisanju Reutersa, prodaja kuća stranim državljanima u Turskoj u novembru je porasla za 50 odsto.

Za sve je, naravno, "kriv" pad lire, što je stranim državljanima omogućilo i lakšu kupovinu nekretnina.

-Ljudi koji vide kupovinu nekretnina kao sredstvo odbrane od inflacije bili su ključni za nagli rast prodaje u novembru. Niže kamatne stope na kredite takođe su imale uticaj, rekla je generalna direktorka za procenu nekretnina Makbule Jonel Maja.

S druge strane, predsedavajući udruženja investitora Altan Etmas rekao je da su devizni prilivi zbog prodaje kuća u novembru iznosili oko 8,5 milijardi dolara, što je premašilo i brojne prognoze.

-Možemo dostići 10 milijardi dolara do kraja godine. Najveću podršku u novom ekonomskom programu u narednom periodu pružiće prodaja nekretnina strancima, rekao je Atmas.

Prema zvaničnim podacima, u novembru su stranim državljanima prodate 7.363 kuće, što predstavlja i najveći broj još od 2013. godine.

Najveći broj stranaca koji su kupili kuće u Turskoj vodi poreklo iz Irana, a prate ih Iračani i Rusi.

-Najpopularnije mesto kada je reč o prodaji kuća bio je Istanbul sa 2.922 objekta. Nakon toga najveći broj stambenih objekata koji je prodat stranim državljanima beleže Antalija i Ankara, navodi se.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track