BAJDEN POSETIO TORNADOM RAZORENI KENTAKI: Biće potrebni zajednički napori da se oporavimo i započnemo obnovu FOTO
Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

stradalo najmanje 74

BAJDEN POSETIO TORNADOM RAZORENI KENTAKI: Biće potrebni zajednički napori da se oporavimo i započnemo obnovu FOTO

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden posetio je Kentaki danas kako bi pregledao područja koja su najteže pogođena jednim od najsmrtonosnijih tornada u novijoj istoriji SAD, ubivši najmanje 74 osobe u toj saveznoj državi i 14 osoba u drugim.

Katastrofa je Bajdena stavila u njegovu čuvenu ulogu utešitelja, dok je obećao da će obnoviti uništene zajednice koje su pretrpele milijarde dolara štete.

0648167172, Kentaki, tornado, Džo Bajden
foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Guverner Kentakija Endi Bešir rekao je u utorak da je među poginulima desetak dece i da očekuje da će broj poginulih rasti u narednim danima, a da se 100 ljudi i dalje vodi kao nestalo.

Bajden će pregledati štetu i raditi na tome da Vlada pomogne što je pre moguće

Bajden namerava da preispita štetu od tornada i radi na tome da vlada učini sve što je u njenoj moći da pomogne teško pogođenim oblastima što je pre moguće, rekla je Karin Žan Pjer, zamenica portparola Bele kuće.

"Danas sam u Кentakiju gde treba da se sastanem sa lokalnim liderima i da ispitam štetu od tornada i ekstremnih vremenskih prilika. Biće potrebni zajednički napori da se oporavimo i započnemo obnovu. Posvećeni smo pružanju podrške koliko god je to potrebno", objavio je Bajden na društvenoj mreži Tviter.

Mejfild je najteže pogođen od nekoliko zajednica u zapadnom Kentakiju u prečniku od 320 kilometara od vrtloga tornada koji je gradove pretvorio u ruševine. Tamo su kuće sravnjene sa zemljom ili ostale bez krovova, ogromna stabla i saobraćajni znaci su počupani, a fabrika sveća i vatrogasna i policijska stanica su srušene.

Guverner: Najrazorniji tornado u istoriji države

Guverner je ocenio da su tornada bili najrazorniji u istoriji države, rekavši da su uništene i najjače zgrade. Jedan vrtlog je prešao 365 kilometara terena, skoro ceo Kentaki, rekao je Bešir.

0647649638, Kentaki, tornado, ruševine
foto: Silas Walker / Newscom / Profimedia

Ovo putovanje je jedno od retkih koje je Bajden, demokrata, preduzeo u oblastima koje su snažno naklonjene Republikanskoj stranci, čiji su brojni birači i lideri podržali lažne tvrdnje Donalda Trampa da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine.

Bela kuća oprezno izbegava mešanje politike u nastojanjima pružanja pomoći, uključujući i to da se ne fokusira na to koju ulogu su imale klimatske promene u ovim tragičnim zbivanjima, ako su je uopšte imale.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track