HRIŠĆANI OPTUŽILI IZRAEL ZA DISKRIMINACIJU: Hodočasnicima pred katolički Božić zabranjen ulazak, mladim Jevrejima nije! VIDEO
Jerusalim, Foto: Foto: Wikimedia Commons/Djampa

neobično

HRIŠĆANI OPTUŽILI IZRAEL ZA DISKRIMINACIJU: Hodočasnicima pred katolički Božić zabranjen ulazak, mladim Jevrejima nije! VIDEO

Planeta -

Portparol hrišćanskih crkava u Svetoj zemlji optužio je u sredu Izrael da diskriminiše hrišćanske turiste tokom uobičajeno užurbane sezone božićnih praznika.

Izrael je prošlog meseca zatvorio svoje granice za strane turiste kao odgovor na izbijanje varijante virusa korona - omikron.

Ali ove nedelje, izraelski zvaničnici odlučili su da naprave izuzetak za „Birthright“, popularni program koji omogućava besplatna putovanja u Izrael mladim Jevrejima iz celog sveta. Očekuje se da grupe iz Sjedinjenih Država stignu sledeće nedelje, a svi učesnici su potpuno vakcinisani i ostaju u malim „kapsulama“.

Za sada, ograničenja ostaju na snazi za druge strane turiste, uključujući hrišćanske hodočasnike koji su tradicionalno hrlili u mesta kao što su Jerusalim, Nazaret i Vitlejem, biblijski grad na okupiranoj Zapadnoj obali koji hrišćani poštuju kao mesto rođenja Isusa.

Vadi Abunasar, portparol i savetnik crkava u Svetoj zemlji, rekao je da su različite denominacije uznemirene zbog selektivnog tretmana i optužio je Izrael da diskriminiše hrišćanske hodočasnike.

„Rasistička diskriminacija nikada ne bi trebalo da bude prihvaćena ni na koji način!“ napisao je na Fejsbuku. „Pozivam izraelske vlasti da tretiraju sve one koji žele da posete zemlju jednako, bez ikakve diskriminacije između vere.

Zvaničnik Katoličke crkve rekao je da su crkveni zvaničnici šokirani i ljuti zbog odluke Izraela. On je rekao da je crkva, zajedno sa drugim denominacijama, apelovala na izraelsko ministarstvo turizma da dozvoli hrišćanskim hodočasnicima da dođu na praznik. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije imao ovlašćenja da razgovara sa medijima.

Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje nadgleda politiku ulaska na granice zemlje, saopštilo je da ostaje politika da se strancima ne dozvoli ulazak u Izrael.

Ali kaže se da je napravljen niz izuzetaka, uključujući „specifičnu“ odluku za program Birthright. Rečeno je da će zvaničnici razgovarati o mogućnostima drugih izuzetaka u bliskoj budućnosti, ali nisu dali više detalja.

Zabrana putovanja slomila je turističku industriju u Izraelu, a zvaničnici u Vitlejemu, čija se ekonomija u velikoj meri oslanja na božićne posetioce, kažu da su ograničenja drugu godinu zaredom uništila sezonu praznika. Zapadna obala nema svoj aerodrom i većina stranih posetilaca ulazi iz Izraela.

Kurir.rs/ABC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track