SEVERNA KOREJA UBIJA TIHO? Borci za ljudska prava tvrde da znaju zašto Kimov režim sada skriva javna pogubljenja! VIDEO
Foto: Youtube/Printscreen

kritika

SEVERNA KOREJA UBIJA TIHO? Borci za ljudska prava tvrde da znaju zašto Kimov režim sada skriva javna pogubljenja! VIDEO

Planeta -

Severna Koreja je pokušala da spreči curenje informacija u spoljni svet o svojim javnim pogubljenjima poslednjih godina, što sugeriše da Pjongjang možda reaguje na međunarodnu proveru stanja ljudskih prava, saopštila je istraživačka grupa sa sedištem u Seulu.

Radna grupa za tranzicionu pravdu analizirala je satelitske snimke i prikupila svedočenja o 23 javna pogubljenja tokom ere Kim Džong-una, koji je preuzeo vlast pre deceniju nakon smrti svog oca u decembru 2011.

Begunci iz Severne Koreje rekli su da su egzekucije vršene na lokacijama koje su pomno nadgledane, a vlasti budno paze da ne bi došlo do informacija, navodi TJVG u izveštaju objavljenom u sredu.

„Poslednjih godina, čini se da Severna Koreja strateški bira mesta udaljena od pograničnog područja za izvršenje ovih ubistava“, rekla je nevladina organizacija, koja ima navedenu nestranačku misiju dokumentovanja kršenja ljudskih prava i traženja pravde za žrtve.

„Nadzor i kontrola okupljene publike na ovim događajima se pooštrava kako bi se sprečilo da informacije o javnim pogubljenjima procure van zemlje.

„Naši nalazi sugerišu da Kimov režim posvećuje više pažnje pitanjima ljudskih prava kao odgovor na pojačanu međunarodnu kontrolu".

Izveštaje prebega je skoro nemoguće nezavisno proveriti zbog stroge kontrole pristupa Severnoj Koreji njenim ljudima i evidenciji.

Ahjeong Park, vodeći autor izveštaja, rekao je da je organizacija pažljivo procenila konzistentnost navoda, birajući samo one za koje je smatrala da su najpouzdaniji.

Pjongjang je dugo bio optužen da koristi državna ubistva kako bi ulio strah među svoje stanovništvo, a lider Kim je u prošlosti pogubio glavne pomoćnike — uključujući svog moćnog ujaka Jang Song-teaka 2013.

Severna Koreja kaže da poštuje ljudska prava i odbacila je navode o kršenju kao laži koje su prebegli.

Sedam javnih pogubljenja bilo je zbog gledanja ili distribucije južnokorejskih video snimaka, koje je Pjongjang zabranio, navodi se u izveštaju TJVG.

TJVG je rekao da je skoro potpuno zatvaranje granica Severne Koreje tokom pandemije Covid-19 značajno smanjilo informacije koje dolaze iz zemlje, što otežava dokumentovanje kršenja prava tokom ovog perioda.

Hjuman Rajts Voč ponovio je tu zabrinutost u četvrtak, optužujući Kima da je „izolovao zemlju više nego ikada” „nepotrebnim i ekstremnim merama”.

Kurir.rs/Capital News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track