TURISTIČKI RAJ JE NEKADA PRIVLAČIO MILIONE: Ove godine je imao stranih turista dovoljnih za jedan autobus! Nije kriva samo korona!
Bali, Foto: Profimedia

krah

TURISTIČKI RAJ JE NEKADA PRIVLAČIO MILIONE: Ove godine je imao stranih turista dovoljnih za jedan autobus! Nije kriva samo korona!

Planeta -

Turističke destinacije širom sveta suočile su se sa značajnim smanjenjem turista usred pandemije koronavirusa.

Ali malo ko je pretrpeo teži udarac od Balija, indonežanskog ostrva koje je dugo vremena bilo omiljena destinacija.

Zbog strogih mera granične kontrole i zatvorenog aerodroma, Bali je od primanja miliona međunarodnih posetilaca prešao na samo 45 u 2021. Uporedite to sa oko 6,2 miliona međunarodnih dolazaka u 2019. i 1,05 miliona u 2020.

„To je najmanji broj poseta stranih turista koji smo ikada zabeležili“, rekao je za CNN Nioman Gede Gunadika, šef sektora za turizam u provinciji Bali. Dvocifren broj odnosi se na period od januara do oktobra 2021. godine, a potvrdio ga je Centralni statistički biro Balija.

Pošto je ostrvski međunarodni aerodrom Ngurah Rai (DPS) u Denpasaru zatvoren za međunarodne letove skoro cele godine, ti turisti su skoro svi došli privatnim jahtama. Iako je aerodrom zvanično ponovo otvoren za međunarodne letove 14. oktobra, do sada je bilo samo domaćih letova na aerodrom i van njega, prvenstveno iz glavnog grada Indonezije Džakarte.

Da bi došli na Bali, strani turisti moraju da se nose sa strogim uslovima za ulazak u vezi sa Covidom. Moraju da dobiju poslovnu vizu po ceni od 300 dolara (trenutno ne postoje turističke vize), da urade više PCR testova i da kupe posebno zdravstveno osiguranje. Pored toga, troškovi avionske karte su veći nego inače zbog nedostatka direktnih letova.

Jedan od posetilaca sa puno nade je Džastina Vruča, državljanka Velike Britanije koja planira put na Bali sa svojim mužem. Biće to njihova prva poseta ostrvu, za koje kaže da je već dugo na njihovoj listi.

„Mislimo da je vlada u Indoneziji i na Baliju izuzetno oštra uvođenjem 10-dnevnog karantina za potpuno vakcinisane ljude“, kaže Vruča za CNN. Politiku Kovid-a na Baliju u vezi sa stranim posetiocima određuje centralna vlada u Džakarti, a ne lokalne vlasti na ostrvu. Prvobitno su karantini bili kraći, ali su nedavno povećani zbog straha od nove varijante omikrona.

Vruča i njen muž će stići u Džakartu 26. decembra, u karantinu od 10 dana, a zatim će odleteti na Bali izuzev bilo kakvih promena ili problema u poslednjem trenutku. Ona kaže da su se oslanjali na društvene medije, pre svega Instagram, da budu u toku, a ne na zvanične vladine kanale.

„Pre Covida, ljudi iz Evrope i Velike Britanije voleli su Bali“, dodaje ona.

Rai Suriavijaia, šef Indonežanskog udruženja hotela i restorana u okrugu Badung na Baliju, slaže se sa njom.

Uz sve te barijere, teško nam je očekivati da će strani turisti doći na Bali“, rekao je on.Ipak, postoji jedan mali tračak nade sa postepenim vraćanjem domaćeg turizma. Rej izveštava da je stopa popunjenosti hotela na Baliju sada oko 35%.

Vikendom Bali poseti oko 13.000 domaćih turista“, dodaje on. Iako je taj mali protok posetilaca ohrabrujuća nota za završetak godine, posebno za mnoge meštane Balija koji zavise od turizma da bi izdržavali svoje porodice, to neće biti dovoljno da spase sezonu 2021.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track