IZ ALIJANSE MUK! MOSKVA: Rusija je poslala u NATO predloge za dijalog o bezbednosti! Odgovora još nema!
Foto: Profimedia / Sputnik

razgovori

IZ ALIJANSE MUK! MOSKVA: Rusija je poslala u NATO predloge za dijalog o bezbednosti! Odgovora još nema!

Planeta -

Moskva je poslala NATO brojne predloge za dijalog o bezbednosti, ali tek treba da dobije odgovor, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za kanal Raša tudej na nemačkom jeziku.

Ona je rekla da Rusija "zna šta su bezbednosna pitanja", te da zato stvara oružane snage i poziva zapadne partnere da se uključe u razgovore o načinima da se svet učini bezbednijim i stabilnijim mestom i da se spreče sukobi i mirno reše problemi.

"Koliko smo predloga poslali našim zapadnim partnerima putem Severoatlantskog saveza i koliko smo odgovora dobili? Poslali smo brojne predloge, a nismo dobili nijedan odgovor" naglasila je Zaharova.

Zaharova je istakla da su pokušaji Zapada da okrivi Rusiju zbog razmeštanja vojske na granicu sa Ukrajinom "ništa drugo do propaganda".

Ona je napomenula da bi zapadni mediji, umesto postavljanja pitanja o položajima ruske vojske, trebalo da se usredsrede na brojnost NATO snaga u Ukrajini i količinu oružja koje je Alijansa obezbedila toj zemlji u poslednjih nekoliko godina.

Zaharova je skrenula pažnju i na brojne vojne vežbe koje je NATO izvršio u Crnom moru, kao i na to da je Alijansa proglasila Rusiju neprijateljem.

Prema njenim rečima, Rusija je Americi predala spisak od najmanje pet slučajeva provokativnih postupaka koje su protiv civilnih aviona počinile letelice Ratnog vazduhoplovstva SAD iznad Crnog mora, preneo je TASS.

"Naši zapadni partneri treba time da se pozabave, umesto što su zabrinuti zbog Rusije, suverene zemlje koja ima svoje oružane snage na sopstvenoj teritoriji" dodala je Zaharova.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Profimedia / Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja