UPOZORENJE STRUČNJAKA: Bitkoin možda neće potrajati još dugo, evo i zašto
Foto: Promo

kriptovalute

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Bitkoin možda neće potrajati još dugo, evo i zašto

Planeta -

Niko ne može da predvidi kakva će biti budućnost bitkoina, ali jedan akademik misli da će najpopularnija kriptovaluta na svetu nestati u skorijoj budućnosti.

Esvar Prasad, profesor međunarodne trgovinske politike na Kornelu rekao je CNBC-u da "bitkoin možda neće još dugo potrajati".

Vrednost bitkoina u poslede vreme je prilično "volatilna" i u poslednjih mesec dana cena digitalnog novčića je pala sa 58.000 dolara na ispod 46.000. U petak, cena bitkoina bila je 45.637 dolara.

Blokčejn tehnologija koja stoji iza većine kriptovaluta danas nije "efikasna", kaže Prasad. Bitkoin koristi "mehanizme provere transakcija koji su štetni po prirodnu sredinu", zbog čega je karbonski (ugljenični) otisak bitkoina veči od otiska celog Novog Zelanda.

Prasad kaže da nove kriptovalute koriste blokčejn tehnologiju mnogo efikasnije nod bitkoina zbog čega će poverenje investitora u ovu valutu brzo nestati.

Sa druge strane, Prasad veruje da su kriptovalute korisne, ako pronađu jeftiniji i ekološkiji način rudarenja i ako istim budu mogle da pristupe šire mase.

"Koliko god vam se možda ne dopadao bitkoin, on je pokrenuo revoluciju koja će direktno ili indirektno koristiti svima", rekao je on i objasnio da su sa pojavom bitkoina centralne banke počele da razmišljaju o porketanju svojih digitalnih verzija nacionalnih valuta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track