KINA UPOZORILA SJEDINJENE DRŽAVE Prekinite da maltretirate sa ekonomskim i trgovinskim sankcijama
Foto: Profimedia / Luis Henrique de Moraes Boucault

odgovor na mere vašingtona

KINA UPOZORILA SJEDINJENE DRŽAVE Prekinite da maltretirate sa ekonomskim i trgovinskim sankcijama

Planeta -

Kina izražava protest i odlučno se protivi maltretiranju od strane Sjedinjenih Država i poziva američku stranu da odmah prestane sa svojim pogrešnim praksama, izjavio je portparol Ministarstva trgovine Kine.

Portparol je to rekao u odgovoru na medijsko pitanje o nedavnoj seriji američkih ekonomskih i trgovinskih sankcija protiv Kine, uključujući stavljanje niza kineskih institucija i kompanija na „listu entiteta“ i usvajanje zakona o zabrani uvoza iz Sinđijanga.

Sjedinjene Države su u više navrata zloupotrebljavale kontrolu izvoza i ograničenja ulaganja i zabranjivale uvoz povezan sa Sinđijangom kako bi kontinuirano potiskivale relevantne kineske entitete i nametale ograničenja normalnoj ekonomiji i trgovini, a sve to pod maskom takozvanih „ljudskih prava“ i izmišljenih razloga koji nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama, rekao je kineski portparol.

Takav vid političke manipulacije od strane SAD-a podriva tržišne principe, krši pravila i ekonomske propise Svetske trgovinske organizacije (STO) i šteti legitimnim pravima i interesima kineskih kompanija, kao i interesima američkih kompanija i investitora, rekao je portparol, dodajući da takve akcije ne doprinose stabilnosti globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja, kao ni oporavku svetske privrede.

Portparol je pozvao Sjedinjene Države da prestanu da se mešaju u normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju između kineskih i američkih preduzeća, te da prekinu da krše pravo na život i razvoj ljudi svih etničkih grupa u Sinđijangu i da se vrate saradnji koja obezbeđuje obostranu korist.

Kurir.rs/Kineska medijska grupacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track