KRALJ PROPAO U ZEMLJU A ON SVE MOĆNIJI: Da li je princ Saudijske Arabije poslao oca u izgnanstvo i tako očistio sebi put do trona?
Foto: EPA / STR

predmet spekulacija unutar kraljevstva

KRALJ PROPAO U ZEMLJU A ON SVE MOĆNIJI: Da li je princ Saudijske Arabije poslao oca u izgnanstvo i tako očistio sebi put do trona?

Planeta -

Sijajući od zadovoljstva kada su arapski vladari stigli u Rijad u utorak, Mohamed bin Salman je izgledao kao glavni čovek u zemlji. Pošto je niz aviona spustio šefove država na regionalni samit, saudijski prestolonaslednik je bio tu da ih dočeka - zamenjujući svog oca na još jednom značajnom događaju.

Ali dok je princ Muhamed vodio vođe Kuvajta, UAE, Katara, Omana i Bahreina duž ljubičastog tepiha u salu za prijeme, pitanje kraljevog odsustva ostalo je da visi u vazduhu. Ako će se bolesni monarh ikada ponovo pojaviti u javnosti - okupljanje koje se dešava jednom u pet godina pod njegovim pokroviteljstvom bilo je idealno vreme za to.

Za ljude u regionu, to što kralj Salman nije preuzeo svoju vodeću ulogu na samitu signaliziralo je nešto važnije od toga da je prestolonaslednik preuzima sve više odgovornosti. Posmatrači u Saudijskoj Arabiji kažu da se dinastička promena sa oca na sina već dogodila.

Tokom proteklih 20 meseci, kralj Salman se samo jednom pojavio u javnosti i tokom pandemije vreme provodi u novom gradu Neomu - ambicioznom projektu svog sina koji će jednog dana formalno preuzeti njegov tron.

Jedini put kada ga je javnost videla bilo je u avgustu 2020. kada je otputovao u Rijad zbog operacije žučne kese. Njegova poslednja audijencija kod nekog zapadnog zvaničnika bila je kod bivšeg ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dominika Raba pet meseci ranije. Kada je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno sastao sa Bin Salmanom u Džedi, kralj opet nije bio prisutan.

Mohamed bin Salman
foto: EPA / G20 RIYADH SUMMIT

Makronova poseta, prva od strane jednog zapadnog šefa države od ubistva kolumniste Džamala Кašogija pre tri godine, bila je važan trenutak za kraljevstvo koje želi da povrati svoj globalni ugled. Prijem francuskog predsednika kod kralja Salmana mogao je da bude neophodan start.

Nekoliko uticajnih bivših saudijskih zvaničnika kaže da ne mogu da se sete presedana da je saudijski šef države bio u zemlji, a da nije primio kolege kao što su lideri Zaliva i Makron, posebno u tako kritičnom trenutku. Za sve namere i svrhe, Salman je sada faktički kralj u odsustvu i čini se da jedva obavlja svoje dužnosti. Princ Muhamed drži sve uzde saudijske moći i čini se da želi da svi to znaju.

Da li se "izgnanstvo" kralja Salmana desilo po njegovoj sopstvenoj volji ili je van njegove kontrole, postalo je predmet spekulacija unutar kraljevstva i oko Zaliva, gde su se lideri UAE, Кataru, Bahreinu, Кuvajtu i Omanu borili sa neizvesnom dinamikom između oca i sina otkako je ovaj drugi preuzeo veliki broj dužnosti pre skoro pet godina.

Dok je princ Muhamed konsolidovao svoju moć eliminisanjem porodičnih i političkih rivala, uzdrmavanjem poslovnih lidera i suzbijanjem neslaganja, o ulozi kralja Salmana se žestoko raspravljalo.

0593847862, Džamal Kašogi
foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Posle ubistva Kašogija, Salman je zauzeo čvršći stav, češće se pojavljivao i ponovo sastavljao zastranjenu staru gardu kao pravi "sud mudrih”. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatrao je da se "sedobradi“ vraćaju u akciju. Poslao je poruku preko kraljevog rođaka od poverenja, Haleda al-Fejsala, da poštuje kuću Sauda, ali ne i ono što ona postaje – despotija bahatog princa, za koga Turska, CIA i druge zapadne agencije veruju da je rukovodio Кašogijevim ubistvom unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Ali ako je princ Muhamed ikada bio kažnjen, to nije trajalo dugo. Do druge polovine 2019. godine, njemu je poveren dobar deo upravljanja, uključujući ekonomske reforme i potpisivanje kulturnih promene koje bi bile nezamislive nekoliko godina ranije.

kralj Salman, Salman bin Abdulaziz, saudijski kralj, 13.3.2017
foto: EPA / Tomohiro Ohsumi / POOL

Kralj Salman je stigao u Neom pre 15 meseci u jeku pandemije. Futuristički grad na Crvenom moru bio je mesto gde se krio od infekcije i odakle je održavao virtuelne sastanke kabineta. Ali kako je kriza u Saudijskoj Arabiji jenjavala, tako su razlozi za njegovu izolaciju bili sve manje verodostojni.

"Očistio je svoj put do krunisanja. Kovid ili ne, niko ne može poreći da kralj nije samo nestao u akciji, već se više ne bavi upravljanjem", rekao je bivši obaveštajni zvaničnik o prestolonasledniku.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track