RADNICI HITNE POMOĆI ODBILI DA POMOGNU ČOVEKU SA INFARKTOM: Nisu ušli u starački dom, insistirali da ga izvedu van UZNEMIRUJUĆE
Foto: Screenshot Rialto police

KALIFORNIJA

RADNICI HITNE POMOĆI ODBILI DA POMOGNU ČOVEKU SA INFARKTOM: Nisu ušli u starački dom, insistirali da ga izvedu van UZNEMIRUJUĆE

Planeta -

Kada je policajac prošlog meseca ušao u sobu u domu penzionera u Južnoj Kaliforniji, zatekao je uspaničenu medicinsku sestru kako vrši kompresiju grudnog koša na pacijentu, pokazuju snimci kamere.

Pacijent je imao infarkt, a osoblje nije imalo odgovarajuću opremu za pomoć, navodi se u policijskom izveštaju.

Ali odmah ispred ulaza u zgradu stajali su bolničari potpuno opremljeni. Odbili su da pređu prag, tvrdeći da je to protivno državnim pravilima o koronavirusu, navodi se u izveštaju.

Tako je policajac priskočio da pomogne osoblju da gurne krevet, koji nije bio na točkovima, kroz zgradu i kroz ulazna vrata do onih koji prvi reaguju iz vatrogasne jedinice Rialto.

Pacijent, kojeg vlasti nisu identifikovale, prebačen je u obližnju bolnicu, gde je proglašen mrtvim.

Policajčev petominutni video sa kamerom na telu zabrinuo je gradske čelnike, rekao je vršilac dužnosti šefa vatrogasne službe Brajan Park u saopštenju u sredu. Kao odgovor, vatrogasna služba poslala je bolničare na odsustvo do istrage treće strane, a gradsko veće je naredilo javno objavljivanje snimka.

„Želimo da imamo temeljnu istragu i akcije [bolničara], ako ni na koji način nisu bile u skladu sa politikom, ili čak i ako jeste, biće rešene“, rekla je gradonačelnica Rialta Debora Robertson u jednom gradu sednica veća prošle nedelje.

Bolničari izvan ustanove za negu možda su se pozivali na zastareli memorandum o korona virusu iz aprila 2020. iz Udruženja vatrogasnih šefova okruga San Bernardino, u kojem se navodi da „osoblje koje reaguje na ustanove za dugotrajnu negu“ treba da preduzme korake da „smanji svaki potencijalni rizik od izlaganja “, navodi KTTV. Jedno rešenje je bilo da dispečerski centri zatraže da ustanova iznese pacijenta napolje. Ali u dopisu se takođe navodi da ako pacijent ne može da se pomeri, bolničar koji se prvi pojavi odmah i pomogne.

Policajac Ralf Ballev stigao je u centar za akutnu negu Rialto Post, oko 50 milja istočno od centra Los Anđelesa, pre 20 časova. 17. novembra, odgovarajući na poziv u kojem je rečeno da pacijent „ima srčani zastoj“ i „više ne diše“, navodi se u policijskom izveštaju. Kada je Balev stao na parking, rekao je da je primetio osoblje Rialto Fire kako stoji na ulazu u zgradu. Oni su odgovorili na prijavu pacijenta u "respiratornom distresu", navodi se u saopštenju vatrogasne službe.

Nekoliko minuta kasnije, policajac je primetio medicinsku sestru koja je vikala bolničarima za pomoć, rekao je Balev.

"Ima srčani zastoj!" — uzviknula je medicinska sestra, prisetio se policajac.

Ali, bolničari su odgovorili da pacijent mora biti doveden do njih jer im nije dozvoljeno da uđu u zgradu, navodi se u izveštaju.

Drugi zaposleni je zamolio za pomoć i rekao da pružaju CPR i da „ne mogu da pomere pacijenta i poremete napore spasavanja“, napisao je Balev u svom izveštaju.

„Radite istu stvar koju bismo morali da uradimo da uđemo“, rekao je jedan od bolničara, prema Balevu. „Zato, požurite i izvedite ga da bismo mogli da pomognemo.”

Balev je rekao da se jedan od onih koji su prvi odgovorili tada obratio njemu i rekao da ako se osoblju centra za negu ne dopadne ova politika, „trebalo bi da pozove svog kongresmena“, navodi se u izveštaju.

Ubrzo nakon toga, Balev je ušao u bolnicu kako bi potražio pacijenta u nevolji. Dok je policajac išao hodnicima, naišao je na „izbezumljene radnike bolnice koji mole za pomoć“ i „vidno uznemireni nedostatkom truda“ bolničara, navodi se u izveštaju.

Hitna pomoć, Kalifornija
foto: Profimedia

Kada je stigao u pacijentovu sobu, Balev je rekao da je primetio dežurnog u centru za reanimaciju dok su se drugi mučili da pomere pacijentov industrijski bolnički krevet. Policajac je uskočio da pomogne da gurne krevet prema ulazu.

„Uprkos tome što su bili u vidokrugu, vatrogasno osoblje je i dalje insistiralo na tome da im [pacijenta] izvedu napolje pre nego što mu pruže pomoć i nisu se trudili da mi pomognu da [pacijenta] izvedem napolje“, rekao je Balev.

Kada su izašli, jedan od bolničara navodno je rekao medicinskim sestrama da „uspore“ dok ih je zasipao pitanjima o stanju pacijenta. Medicinske sestre su bile vidno uznemirene, rekao je Balev.

Bolničari su prevezli pacijenta u regionalni medicinski centar Arouhed, udaljen manje od dva kilometra, u Koltonu, Kalifornija, gde je proglašen mrtvim u 20:38.

U intervjuima s policijom nekoliko dana nakon incidenta, zaposleni u ustanovama za negu, koji nisu identifikovani, rekli su da se oslanjaju na bolničare za pomoć u „naprednoj nezi za održavanje života pacijenata koji su u srčanom zastoju“. Te situacije uključuju defibrilaciju, intubaciju, IV pristup i davanje lekova, navodi se u izveštaju.

Članovi osoblja su dodali da su nekoliko puta od početka pandemije koronavirusa pozvali hitnu pomoć i da nikada nisu naišli na reagovanje koji su odbili da uđu u zgradu. Jedan zaposleni centra za negu, koji je tokom incidenta bio na telefonu sa didpečerom za hitne slučajeve, rekao je da je dispečer insistirao da radnici moraju da uđu, kaže se u izveštaju.

Jedan član osoblja poslao je pritužbu gradonačelniku Rialta Pro Temporeu Edu Skotu, koji je zatim pregledao video snimak kamere tela zajedno sa ostalim članovima gradskog veća, izvestio je KTTV.

„Teško je gledati snimak“, rekao je Skot.

U saopštenju, Park, vršilac dužnosti šefa vatrogasne službe, rekao je da je odeljenje fokusirano na pružanje „saosećajne usluge“ i da će on lično „obezbediti nezavisnost spoljne istrage“.

Robertson, gradonačelnica, izrazila je saučešće u izjavi u ime gradskog veća.

„Naše molitve su sa porodicom pacijenta, kao i sa našim policajcem i osobljem centra za negu koji su morali da izdrže tako nezamislivu situaciju“, rekao je Robertson.

Kurir.rs/Washington Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track