ŠVEDSKI STARTAP IZBACIO MIKROČIP SA KOVID POTVRDOM: Vrlo je zgodno imati to ugrađeno ispod kože VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

pandemija i 21.vek

ŠVEDSKI STARTAP IZBACIO MIKROČIP SA KOVID POTVRDOM: Vrlo je zgodno imati to ugrađeno ispod kože VIDEO

Planeta -

Švedski startap predstavio je novi način nošenja kovid-potvrde – u mikročipu ugrađenom pod kožu.

"Epicenter", švedski startap sa sedištem u Stokholmu, predstavio je novi način nošenja kovid-potvrde - u mikročipu ugrađenom pod kožu.

Čip se može očitati bilo kojim uređajem pomoću NFC modula (Near Field Communication), tehnologije koja se koristi za beskontaktna plaćanja i, na primer, otključavanje vrata bez ključa.

U snimku Epicentra, direktor Hans Sjoblad ima ugrađen čip u ruci i jednostavno maše svojim pametnim telefonom preko njega kako bi saznao svoj vakcinalni status, prenosi Dejli mejl.

"Čipovi su vrlo prilagodljiva tehnologija koja se može koristiti za različite stvari, a trenutno je vrlo zgodno imati kovid potvrdu koja je uvek dostupna", rekao je Sjoblad.

Koronavirus i dalje hara svetom i mutira u nove sojeve čije je širenje teže zaustaviti. Međutim, svet sada ima pristup vakcinama, a informacije o vakcinalnom statusu osobe dostupne su ili štampane na papiru ili u digitalnom obliku poznatom kao kovid-potvrda.

Mnoga mesta, poput restorana, kafića, koncertnih dvorana i muzeja zahtevaju od posetilaca da pokažu svoju kovid-potvrdu pri ulasku, a iz Epicentra navode da će njihov izum to učiniti još jednostavnijim.

"U slučaju da vam se baterija na mobilnom isprazni, uvek vam je dostupan naš čip. Danas tako koristimo tu tehnologiju, dogodine ćemo je koristiti za nešto drugo', rekao je Sjoblad.

Čip se jednostavno ubrizgava ispod kože na ruci ili između palca i kažiprsta i aktivira "čitačem". Sjoblad kaže da je postupak "potpuno reverzibilan" i ne zahteva posebnu telefonsku aplikaciju.

Epicentrov čip nije nova inovacija, jer ga firma koristi godinama - i to na svojim zaposlenim.

Oni su 2015. godine objavili da su ugradili specijalne čipove u više od 100 svojih zaposlenih, a oni im omogućavaju jednostavnije otvaranje vrata, rad s printerima ili pak jednostavniju kupovinu smutija za koju je sada potreban samo jedan pokret rukom. Identifikacione kartice više im nisu potrebne na radnome mestu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track