OSNOVAO SIROTIŠTE I ONDA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO DECU: 12 godina robije za američkog sveštenika, prete mu još decenije zatvora u SAD
Foto: VALENTINO DARIEL SOUSA / AFP / Profimedia

istočni timor

OSNOVAO SIROTIŠTE I ONDA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO DECU: 12 godina robije za američkog sveštenika, prete mu još decenije zatvora u SAD

Planeta -

Američki sveštenik osuđen je na 12 godina zatvor u Istočnom Timoru gde je proglašen krivim za "užasno" seksualno zlostavljanje dece u udaljenom sirotištu koje je osnovao.

Ričard Dašbah (84) osuđen je za seksualno zlostavljanje devojčica o kojima je, navodno, brinuo u sirotištu Topu Honis. Sušenje Dašbahu prvo je ove vrste u ovoj vrlo katoličkoj naciji.

Dašbah je decenijama radio kao misionar u udaljenoj enklavi Oekuse gde je 1990ih osnovao utočište za decu bez roditelja. Kroz Topu Honis (Vodič za život) je od tada propšlo stotine devojčica.

Sveštenik, koji je inače raščinjen, je osuđen za seksualno zlostavljanje dece, dečju pornografiju i porodično nasilje i slična optužnica protiv njega podignuta je i u Sjedinjenim Državama.

Suđenje u Istočnom Timoru počelo je u februaru ali je više puta bilo odloženo pre donošenja presude prošlog meseca, prenose britanski mediji.

Aktivisti su pozdravili presudu i najavili da će se žaliti na nju kako bi Dašbah dobio dvostruko dužu zatvorsku kaznu.

Sa druge strane, osramoćeni sveštenik je uprkos svemu - uključujući i sopstveno priznanje iz 2018. godine, uživao snažnu podršku istaknutih ličnosti uključujući bivšeg predsednika Kanana Gusmaoa.

Istočni Timor je "najkatoličkija" zemlja van Vatikana i Dašbaha tamo cene zbog njegove podrške nezavisnosti ove malene države u jugoistočnoj Aziji.

Više desetina devojčica prijavilo je sveštenika ali je samo devet svedočenja uzeto u obzir. Tokom suđenja, devojke i žene su se žalile da im prete i napadaju onlajn.

Devojke su ispričale da bi svako veče. Dašbah dovodio jednu devojčicu da mu sedi na krilu, dok bi ih deca i osoblje okružili i molili se. Devojčica bi onda sa krila prešla u njegov krevet gde bi je seksualno zlostavljao, a ponekad i silovao i u sve to uključivao i drugu decu.

Ako bude osuđen u SAD, Dašbah bi mogao da dobije po 30 godina zatvora za svaku optužnicu ali se za sada ne zna da li je Vašington tražio njegovo izručenje. SAD traže Dašbaha i zbog prevare jednog od donatora.

Kurir.rs

Bonus video:

02:23

ZBOG LAJKOVA RODITELJI IZLAŽU DECU UŽASNOJ OPASNOSTI! Manijaci skrinšotuju gole slike dece i PRODAJU pedofilima za mizaran novac!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track