TALIBANI LANSIRALI SVOJ PRVI DRON: Deluje urnebesno, ali novi gospodari Avanistana su i ranije koristili bespilotne letelice VIDEO
Foto: Twitter/Samuel Bendett

neviđeno

TALIBANI LANSIRALI SVOJ PRVI DRON: Deluje urnebesno, ali novi gospodari Avanistana su i ranije koristili bespilotne letelice VIDEO

Planeta -

Nova "letelica" izgleda da je napravljena po sistemu "uradi sam", a ostaje da se vidi kako će se pokazati u upotrebi.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak prvog domaćed drona avganistanskih talibana. Snimak navodno pokazuje njeno lansiranje sa neimenovanog aerodroma u Avganistanu. Letelica ni po čemu ne liči na dronove koji smo imali prilike da vidimo da koriste američka ili ruska vojska.

Ipak to nije početak priče o talibanskim dronovima. Talibani, koji su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, naoružali su sopstvene jedinice dronova koje prate i obaraju „mete“, mnogo pre osvajanja vlasti. Jedinice su bile raspoređene tokom borbi u dolini Pandžšir, poslednjem otporu u ratom razorenoj zemlji, navodi se u izveštaju Nevlines Magazina.

U izveštaju se navodi da su dronovi „kupljeni“ u Kini preko lažne kompanije, a delovi su „prokrijumčareni“ u Avganistan preko Pakistana.

Dok su naoružani dronovi korišćeni u borbi Talibana sa Frontom nacionalnog otpora (NRF), na čelu sa bivšim potpredsednikom Avganistana Amrulahom Salehom i osnivačem NRF-a Ahmadom Masudom, pripisani Pakistanu, sada se ispostavilo da je pobunjenička grupa uspela da konvertuje korišćene dronove. za prskanje pesticida u naoružane bespilotne letelice.

Kada su ranije ovog meseca prvi put izašli izveštaji o tome da Pakistan koristi naoružane bespilotne letelice za podršku Talibanima, izvori iz indijskog odbrambenog i bezbednosnog establišmenta rekli su za ThePrint da će se morati paziti i videti kome dronovi zapravo pripadaju.

„Kada je tim dronova osnovan negde oko 2019. godine, njegova nadležnost je bila jasna. Dok su drugi delovi talibana mogli slobodno da koriste osnovne civilne bespilotne letelice za nadgledanje, a mreži Hakani je bilo dozvoljeno da izvede povremene nekoordinisane napade bespilotnim letelicama na jugu i istoku zemlje koristeći opremu koju je samostalno nabavila, pogođeni odred je bio jedini dronova sa zvaničnim operativnim odobrenjem talibanskog rukovodstva“, navodi se u izveštaju.

Prvi dron je navodno koštao talibane oko 60.000 dolara.

Talibanski inženjeri su ga zatim modifikovali zamenom hemijskih rezervoara i creva za nošenje i prskanje đubriva i pesticida improvizovanim plastičnim nosačem za rakete koji može da drži četiri minobacačke metke koji se mogu ispaliti preko kompjuterski aktiviranog opružnog mehanizma, tvrdi se u izveštaju.

Dodaje se da su inženjeri jedinice zatim promenili osigurače na svojim uobičajenim minobacačima za snažnije verzije koje sadrže RDKS.

Dalje, crni dronovi i RDKS minobacači su ofarbani u plavo da bi ih kamuflirali prema nebu.

„Dron je postavljen da se kontroliše u letu pomoću kombinacije laptop računara i pametnih telefona koji su povezani na internet preko prenosivog satelitskog terminala“, navodi se u izveštaju.

Sa sedištem u severnoj provinciji Kunduz, elitna jedinica dronova je tim inženjera koji su postali borci i imala je zadatak da nadgleda i ubija zvaničnike avganistanske vlade na severu.

U izveštaju se navodi da je nakon nekoliko probnih napada na kontrolne punktove avganistanskih snaga bezbednosti, prva velika operacija talibana sa novim dronom izvedena u severnom gradu Kunduz 1. novembra 2020. godine, kada je ubila najmanje četiri telohranitelja guvernera provincije. dok su u njegovom imanju igrali odbojku.

Zanimljivo je da su SAD bile svesne sposobnosti talibana da napadnu dronovima.

Časopis je objavio da su talibani u februaru hteli da iskoriste bespilotne letelice da napadnu američke vojnike, ali je to opozvano „nakon što su pripadnici američkih službi primetili dron i preneli žalbu talibanskoj političkoj kancelariji u Kataru, uz napomenu da bi to prekršilo uslove sporazum o povlačenju širom zemlje koji je Trampova administracija sklopila sa talibanima u februaru 2020.

Kurir.rs/print.in

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track