REPUBLIKANSKI KONGRESMENI TRAŽE POJAŠNJENJE OD BAJDENA: Imaju li proizvođači vakcina imunitet u slučaju nuspojava?
Foto: Shutterstock

Dejli koler

REPUBLIKANSKI KONGRESMENI TRAŽE POJAŠNJENJE OD BAJDENA: Imaju li proizvođači vakcina imunitet u slučaju nuspojava?

Planeta -

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa pozivaju predsednika Džoa Bajdena da objasni da li će Ministarstvo zdravlja (HHS) eliminisati pravni imunitet proizvođača vakcina protiv korone od potencijalnih posledica povezanih sa vakcinom.

„Potpuno je nepravedno prema američkom narodu da ne samo da koristi oružje prisile vlade da im se nametnu vakcine, već i da im onda obezbedi malo pravnog sredstva za odštetu ako bi bili oštećeni“, 16 republikanaca, na čelu sa kongresmenom iz Teksasa Majklom Klaud, napisao je Bajdenu u pismu od ponedeljka, koje je ekskluzivno dobio Dejli Koler. Pored ukidanja zakonskog imuniteta za farmaceutske kompanije, predstavnici takođe pozivaju Bajdena da okonča mandate vakcine koje je proglasila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA).

I Trampova i Bajdenova administracija koristile su Zakon o javnoj spremnosti i spremnosti za vanredne situacije (PREP) za razvoj i distribuciju vakcina protiv COVID-19. Osim što je farmaceutskim kompanijama dala pravni imunitet od povreda koje su potencijalno uzrokovane njihovim vakcinama, Trampova administracija je iskoristila zakon da proširi usluge telezdravstva i olakša propise. Bajdenova administracija je primenila PREP zakon kako bi omogućila stomatolozima, veterinarima i bolničarima da distribuiraju vakcine protiv COVID-19.

PREP deklaracija tadašnjeg čelnika HHS-a Aleksa Azara traje do septembra 2024.

„Obaveznom vakcinisanju nije mesto u slobodnom društvu. Nametanje Amerikancima da sebi nevoljno ubrizgavaju eksperimentalnu vakcinu kako bi radili, putovali ili učestvovali u trgovini nije ništa drugo do tiransko“, rekao je Klaud u saopštenju. „Ako ova administracija veruje da su ove vakcine dovoljno bezbedne i efikasne da se obavežu, onda hajde da uklonimo potpuni pravni imunitet koji je dat proizvođačima za 'eksperimentalne lekove'. Američki narod bi trebalo da bude u mogućnosti da preduzme pravne mere kada je to potrebno protiv obavezne eksperimentalne vakcine . Hajde da okončamo mandate i dozvolimo Amerikancima da izaberu koje su zdravstvene opcije u njihovom najboljem interesu."

Nekoliko saveznih sudova presudilo je protiv mandata Bajdenove administracije o vakcinama. Sudije petog okružnog apelacionog suda opisali su mandat OSHA-e kao „zapanjujuće preširoki“, u svom odgovoru na tužbu koju je podnelo nekoliko država pod kontrolom republikanaca. Savezne sudije su takođe blokirale mandate saveznim zaposlenima i izvođačima, kao i zaposlenima pružalaca medicinskih usluga koji prihvataju Medicare.

Američki Apelacioni sud za šesti okrug oborio je Bajdenov zahev za obaveno vakcinisanje i testiranje u privatnim firmama.

Kurir.rs/Daily Caller

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track