DAN KAD JE PAO KOMUNIZAM U RUMUNIJI Kako je Nikolae Čaušesku pokušao helikopterom da umakne! Uvod u krvavu božićnu egzekuciju
Foto: Printscreen/Twitter

Strahovao od obaranja

DAN KAD JE PAO KOMUNIZAM U RUMUNIJI Kako je Nikolae Čaušesku pokušao helikopterom da umakne! Uvod u krvavu božićnu egzekuciju

Planeta -

Na današnji dan navršava se 32.godine od kad je tadašnji rumunski predsednik Nikolae Čaušesku zajedno sa suprugom Elenom pokušao da pobegne helikopterom, kako bi izbegao linč, kada je rulja upala u zgradu Centralnog komiteta Komunističke partije Rumunije. Bekstvo helikopterom pretvorilo se u fijasko i dovelo do hapšenja bračnog para, što je kasnije dovelo do krvave božićne egzekucije, sa kojom je okončan pad komunizma u Rumuniji.

Tog 22.decembra 1989. demonstranti su pokušali da uđu u zgradu Centralnog komiteta u Bukureštu. Policijsko obezbeđenje nije moglo da izdrži duže od petnaestak minuta i negde oko četvrt do dvanaest demonstranti su probili i poslednji kordon policije i ušli u zgradu.

General Stankulesku je otpratio vladajući par Čaušesku na krov palate i sa njima sačekao vojni helikopter koji je sleteo par minuta pre dvanaest sati.

Deca bračnog para Čaušesku ostala su u Bukureštu.

Niko Čaušesku
foto: EPA/RADU CONSTANTINESCU BEST QUALITY AVAILABLE

U tom trenutku masa je prodrla na krov zgrade i helikopter je, u poslednji čas, evakuisao bračni par Čaušesku. Bilo je tačno 12.08, u petak 22. decembra 1989. godine. Istoričari taj momenat uzimaju kao trenutak pada komunizma u Rumuniji.

Helikopter sa Nikolajem i Elenom Čaušesku i dvojicom telohranitelja prvo je sleteo u predsedničku rezidenciju u dvorcu Snagov, trideset kilometara severno od Bukurešta. Predsednički par u bekstvu se tamo zadržao nepunih pola sata. Situacija u Snagovu nije bila pod kontrolom, i odlučili su da krenu dalje.

U 12.47 helikopter je ponovo poleteo, i u 13.09 sleteo u blizini grada Trgovište. Pilot je rekao bračnom paru Čaušesku da je vazdušni prostor iznad Rumunije zatvoren za sve letove po naredbi Ministarstva odbrane i da su moguća meta PVO.

Niko Čaušesku, Elena Čaušesku
foto: Profimedia

Po sletanju na livadu, telohranitelji su zaplenili prvi automobil koje je prolazilo putem, ali se on uskoro pokvario. Drugi zaplenjeni automobil odvezao ih je, ipak, do ulaza u Trgovište, gde su potražili utočište u zgradi poljoprivredne škole. Bilo je oko 14 časova. Direktor škole je ljubazno prihvatio zahtev Nikolae Čaušeskua da im dovede nekog oficira Sekuritatee

. Izašao je iz svoje kancelarije, i sa spoljne strane okrenuo ključ u bravi. Otišao je do obližnje policijske stanice i prijavio neočekivane goste. U 18.35 časova Nikolae i Elena Čaušesku su izvedeni iz zaključane kancelarije poljoprivredne škole. Vojno vozilo odvelo ih je u kasarnu u Trgovištu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track