Skandal: Marincima za uriniranje samo ukor

Mokrili po talibanima

Skandal: Marincima za uriniranje samo ukor

Planeta -
Neće biti podnete krivične prijave, već će biti sankcionisani administrativnim kaznama, koje podrazumevaju mogućnost ukora, smanjivanja čina i plate

VAŠINGTON - Ministarstvo odbrane SAD danas je saopštilo da je odredilo administrativne kazne šestorici američkih vojnika zbog spaljivanja Kurana, i još trojici marinaca koji su urinirali po telima ubijenih talibanskih boraca, nakon čega su se pored njih fotografisali u Avganistanu.

Kako su javile agencije, u saopštenju je navedeno da protiv vojnika umešanih u ove incidente neće biti podnete krivične prijave, već će biti sankcionisani administrativnim kaznama, koje podrazumevaju mogućnost ukora, smanjivanja čina i plate. Ova dva incidenta s početka godina izazvala su ogorčenje Avganistanaca, dok je spaljivanje Kurana bio povod sa ulične proteste.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai nazvao je video snimak uriniranja po ubijenim talibanima nehumanim, dok je zbog spaljivanja Kurana ranije pozivao na javno suđenje odgovornim. Jedinica američkih marinaca je saopštila da su trojica njenih pripadnika priznala krivicu za video snimak, uključujući i jednog koji je preuzeo odgovornost za "uriniranje po telu preminulog talibanskog vojnika".

U saopštenju marinaca se dodaje da je jedan vojnik pozirao na fotografiji sa ljudskim žrtvama, dok je drugi pripadnik ove jedinice vojske SAD lagao kada je u vezi sa incidentom davao izjavu istražiteljima. Informacije o disciplinskim merama protiv ostalih marinaca biće saopštene kasnije, dodaje se u saopštenju te jedinice.

Video snimak koji je javnosti postao dostupan u januaru nakon što su fotografije objavljene na Internetu, načinjen je u stvari 27. jula 2011, tokom akcije vojske protiv talibanskih pobunjenika u provinciji Halmad, navodi se u saopštenju marinaca. Agencija Rojters je prenela da na video snimku, dok četvorica marinaca uriniraju po telima trojice talibana, jedan od njih kaže "Prijatan ti dan, druže", a drugi izgovara nepristojne šale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track