07:01

Rusija zavrće gas Evropi

traži se odgovor

RUSIJA ZAVRNULA GAS EVROPI: Nastavljaju se prepucavanja Rusije i EU, u nameri da se PUSTI U POGON SEVERNI TOK II!

Planeta -

Ruska kompanija ,,Gazprom'' je prestala još u novembru da se bavi dugoročnim rezervacijama gasa, prihvatajući samo dnevne ili one na dan početka isporuke.

Pošto nema dugoročnih ugovora o gasu, evropski potrošači su prinuđeni da kupuju gas po tržišnim cenama, koje su prekjuče premašile 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, pišu ruski mediji. Zbog toga su evropskim zemljama cene gasa porasle do 600 puta. Jedan broj evropskih političara nastavlja da optužuje Rusiju za nespremnost da poveća isporuke gasa Evropi usred zime

.

Andrija Ivanović, šef integrisanog deska Kurira, dugogodišnji urednik rubrike Planeta otkrio nam je trenutnu situaciju između Rusije i EU.

- To su standardna prepucavanja između Rusije i EU i traje već decenijama ali posebno su pojačane poslednjih 7 godina zbog ukrajinske krize. Zbog tenzija oko Ukrajne pojačani su pritisci na Rusiju koja je inače 7 godina pod sankcijama od kako je pripojila Krim i jedva je dočekala da podigne cenu gasa i uspostavi bolje cene isporuke da bi zaradila i koristi to i za politički pritisak - govori Ivanović na gostovanju za Jutanji program Kurir televizije.

rusija, eu
foto: kurir televizija

Ivanović se slaže sa tim da je Rusija koristi ovu situaciju da bi pritisak na što pre puštanje u pogon gasovoda Severni tok II.

- Severni tok II je usporio, Nemačka namerno blokira to upravo zbog ovih događaja oko Ukrajne, i ako je Nemačka jedina zemlja u Evropi koja je dogovorila takvu stvar sa Rusijom uz oštre kritike zapada. Verovatno Rusija sad koristi situaciju da ih pritisne - ističe dugogodišnji urednik.

rusija, eu
foto: kurir televizija

Dugogodišnji urednik ne misli da postoji alternativa za ovu situaciju i ako Rusija zavrne gas cela Evropa neće izdržati ni mesec dana.

- Nisam siguran da postoji adekvatna alternativa u ovom trenutku. Jer ako se setim pre jedno 10 godina kada je Rusija potpuno zavrnula gas cela Evropa je ostala bez gasa. Imaju oni neke zalihe, možda bi izdržali mesec dana ali sumnjam da bi duže od toga - kaže Ivanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:00

NESTOROVIĆ: Rusija će biti saveznik Srbije kada je u pitanju KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track