OVAKO SE UNIŠTAVAJU VAKCINE PROTIV KORONE: U Nigeriji buldožerom uništili cepivo kojem je istekao rok VIDEO
Foto: Peter Oba / Xinhua News / Profimedia

milion doza

OVAKO SE UNIŠTAVAJU VAKCINE PROTIV KORONE: U Nigeriji buldožerom uništili cepivo kojem je istekao rok VIDEO

Planeta -

Nigerija je uništila stotine hiljada doza vakcine protiv korona virusa kojoj je istekao rok, masovno uništivši više od milion vakcina nakon što su zvaničnici uložili žalbe na kratak rok trajanja vakcina koje su donirale zapadne zemlje.

Ogromna količina zastarelih vakcina AstraZeneka bačena je na deponiju u gradu Abudži u sredu, a buldožer se vidi kako drobi drogu na snimku do kojeg je došao Rojters. Zvaničnici su kasnije najavili taj potez, očigledan pokušaj da se uguši strah da se stanovnicima daju vakcine sa isteklim rokom trajanja.

„Uspešno smo povukli 1.066.214 doza AstraZeneka vakcine kojoj je istekao rok trajanja. Održali smo obećanje da ćemo biti transparentni prema Nigerijcima. Današnje uništenje je prilika za Nigerijce da poveruju u naš program vakcinacije“, rekao je Fejsal Šuaib, izvršni direktor Nigerijske Nacionalne agencije za razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Šuaib je takođe rekao novinarima da je Nigerija, uprkos tome što je znala da će doze isteći za samo dve nedelje, bila prinuđena da prihvati donacije jer su vakcine protiv Covid-19 i dalje retke u većem delu Afrike. Snimci su dostavljeni iz nekoliko evropskih zemalja koje učestvuju u programu razmene vakcina KOVAKS.

Nakon sastanka predsedničkog komiteta, ministar zdravlja Osagi Ehanire rekao je da njegova zemlja više neće prihvatati vakcine sa tako kratkim rokom trajanja.

Zabrinutost oko roka trajanja doniranih vakcina AstraZeneka pojavila se ranije ovog meseca, nakon što su nigerijske vlasti primetile da se datum isteka za vakcine brzo približava. Raniji izveštaj Rojtersa, međutim, sugerisao je da je oko milion doza već prošlo svoj datum do novembra.

Svetska zdravstvena organizacija je 19. decembra procenila da je u Nigeriji, koja ima više od 200 miliona stanovnika, primenjeno skoro 13 miliona doza vakcine, što je čini najmnogoljudnijom nacijom na kontinentu. Zemlja je zabeležila više od 227.000 zaraženih koronom i skoro 3.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije krajem 2019.

Kurir.rs/Logicno.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track