LETOVI ĆE BITI DOZVOLJENI Bajden ukida zabranu putovanja za 8 zemalja Južne Afrike u novogodišnjoj noći
Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

omikron

LETOVI ĆE BITI DOZVOLJENI Bajden ukida zabranu putovanja za 8 zemalja Južne Afrike u novogodišnjoj noći

Planeta -

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena ukinuće ograničenja putovanja koja su prošlog meseca nametnuta za osam južno-afričkih zemalja zbog zabrinutosti oko varijante omikrona koji se brzo širi, rekao je u petak visoki zvaničnik administracije.

Krajem prošlog meseca Bajdenova administracija je uvela zabranu za skoro sve ne-američke državljane koji su nedavno boravili u Južnoj Africi, Bocvani, Zimbabveu, Namibiji, Lesotu, Esvatini, Mozambiku i Malaviju, uz 'stroge mere opreza' zbog novog soja korone koji je otkriven u Južnoj Africi.

Stranim državljanima kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države zato što su boravili u jednoj od osam zemalja u poslednjih 14 dana ponovo će biti dozvoljeno da putuju u SAD koji polaze posle 00:01 po istočnom vremenu 31. decembra, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Zvaničnik je rekao da su američke agencije za javno zdravlje preporučile ukidanje ograničenja putovanja, jer njihovo zadržavanje ne bi imalo značajan uticaj na slučajeve u SAD s obzirom na rasprostranjen trenutni prenos u SAD.

Takođe su izrazili uverenje da vakcina specifična za omikron neće biti neophodna i da su postojeće vakcine i dopunske vakcine veoma efikasne, prenosi Dejli mejl.

Omikron je otkriven u svih 50 država. Očekuje se da će se do marta zaraziti čak 60 odsto Amerikanaca, iako će većina tih slučajeva verovatno biti asimptomatska.

Broj slučajeva koronavirusa porastao je za 38 odsto u periodu od 24 sata, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavljenim u četvrtak.

Broj novih infekcija je 22. decembra skočio na 238.278. Hospitalizacije su porasle za 11 odsto tokom dve nedelje, prema Njujork tajmsu, iako je taj broj i dalje manji od polovine svog vrhunca zime 2020. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track