TALIBANI NE PRESTAJU SA ZABRANAMA: Zbog ovoga će vožnja kolima u Avganistanu biti mnogo dosadnija! VIDEO
Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

ludilo

TALIBANI NE PRESTAJU SA ZABRANAMA: Zbog ovoga će vožnja kolima u Avganistanu biti mnogo dosadnija! VIDEO

Planeta -

Avganistanskim vozačima date su pisane preporuke da ne puštaju muziku u svojim automobilima i da voze žene kao putnice samo ako nose hidžab.

Talibansko ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, koje je zaduženo za primenu islamskog zakona u zemlji, potvrdilo je u subotu nova ograničenja lokalnom kabulskom izdanju.

Emiter je na Tviteru objavio i fotografiju obaveštenja datog vozačima.

Talibani su uveli brojne ograničavanje svakodnevnog života otkako su preplavili zemlju za nekoliko nedelja i zauzeli Kabul pre pet meseci, iskoristivši povlačenje američkih snaga nakon njihovog dvodecenijskog prisustva u Avganistanu.

Krajem novembra, grupa je objavila da žene više ne bi trebalo da glume u TV dramama, dok je takođe zahtevala od novinarki i voditeljki da nose marame dok su na ekranu.

Jedan potez koji se ističe je dekret ranije ovog meseca koji je zabranio prinudni brak u Avganistanu, rekavši da se žene ne treba posmatrati kao „vlasništvo“ i da se ne mogu uzimati za žene bez pristanka žene.

Međutim, međunarodna zajednica i dalje ima zabrinutost oko toga kako će se pod Talibanima održati prava žena na rad i obrazovanje.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track