EVO KAKO JE KLIMA PODELILA AMERIKU: Na zapadu SAD snežni Armagedon, na istoku temperatura ide i do 26 stepeni! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia

nepogode

EVO KAKO JE KLIMA PODELILA AMERIKU: Na zapadu SAD snežni Armagedon, na istoku temperatura ide i do 26 stepeni! VIDEO

Planeta -

Beli Božić je ipak stigao u zapadne delove Sjedinjenih Država.

Snežne padavine zapljusnule su planine širom Kalifornije kasno u subotu nakon što su u oblasti Sijetla priredile retku predstavu u subotu popodne.

Bilo je više izveštaja o snegu koji je padao u okolini Sijetla, a Nacionalna meteorološka služba je rekla da na lokalnim putevima treba očekivati „snežno, teško putovanje“.

"Naizgled beskonačan" obrazac frontova niskog pritiska sa Pacifika je pogodio zapadnu obalu sa hladnim olujama koje se očekuju sredinom nedelje, rekli su savezni prognostičari.

Sneg je zabeležen i u oblasti Portlanda u Oregonu, gde je ulazio "hladni arktički vazduh", rekli su prognostičari. Nedavne prognoze pokazuju da će najmanje jedan inč snega verovatno pasti u nedelju u regionima Sijetla i Portlanda, koji obično ne vide sneg.

Grad Judžin proglasio je u nedelju ujutro vanredno stanje snega i leda, pozivajući stanovnike da pomere svoja vozila sa ruta za vanredne situacije.

„Očekuje se da će se vreme nastaviti pogoršavati tokom celog dana u nedelju jer se više snežnih pljuskova kreće ovim područjem“, upozorio je grad. „Niske temperature u nedelju uveče će verovatno dodatno pogoršati uslove.

Potencijalna oluja je takođe bila na vidiku u nedelju popodne za oblast Boldera u Koloradu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

U subotu je bilo "obilnih, intenzivnih snežnih padavina" u basenu Tahoa i u Rinu u Nevadi, saopštila je lokalna meteorološka služba. Drugi dan zaredom Interstate 80 zatvoren je u blizini Doner Samita, saopštila je kalifornijska patrola autoputeva. Krivica je bila slaba vidljivost.

Jake kiše i grmljavine kretale su se područjem zaliva u subotu. Upozorenje o poplavama za San Francisko je otkazano kasno popodne.

Sneg je u subotu pokrio otprilike četvrtinu zemlje i na kraju se obećao vratio u podnožje Kalifornije, gde su niske temperature i nova vlaga do kasno u noć proizveli sneg u blizini palmi.

Deo autoputa dužine 70 milja iznad vrha Sijera Nevade zatvoren je u subotu kada je oluja koja je preko noći bacila skoro 2 metra snega na neka skijališta oko jezera Tahoe dobila drugi vetar.

Čak i u San Dijegu, gde je sneg retkost, bio je moguć pogled na prah, ali bi moglo doći prekasno da se računa kao beli Božić.

„Mogli bismo da dobijemo laganu prašinu u planinama okruga San Dijego preko noći“, rekao je meteorolog meteorološke službe Kejsi Osvant.

Snežna laboratorija Berkli Central Sierra Univerziteta u Kaliforniji saopštila je u nedelju da je u protekloj nedelji palo više od 20 cm snega, od čega se 9 tokom proteklog dana.

Laboratorija je saopštila da je dva metra snega manje od najsnežnijeg decembra u državi do sada, koji je bio 1970. godine i iznosio 4,5 metra.

U drugim oblastima Kalifornije, međutim, Božić je bio mokar i kišovit, jer su oluje nastavile da zalijevaju državu, uzrokujući nagle poplave i evakuacije u nekim oblastima tokom prazničnog perioda.

U međuvremenu, temperature su nastavile da rastu u delovima južnih ravnica. Federalni prognostičari su okrivili "anomalno topao termalni greben niskog nivoa".

„Rekordno visoke temperature su verovatno od južnih ravnica do srednjeg Atlantika“ u nedelju, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

„Veliki deo juga je i dalje izuzetno topao dok se u Teksasu i Oklahomi ponovo penju do 26 stepeni“, saopštila je služba. „Najtoplije prosečne temperature za nedelju će se protezati od severnog Teksasa do južnog Kanzasa gde će temperature biti 25-35 stepeni iznad proseka.

Kurir.rs/NBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track