PREDSEDNIK SOMALIJE SUSPENDOVAO PREMIJERA: Dan nakon javnog spora oko dugo odlaganih izbora!
Foto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

povezan sa korupcijom

PREDSEDNIK SOMALIJE SUSPENDOVAO PREMIJERA: Dan nakon javnog spora oko dugo odlaganih izbora!

Planeta -

Predsednik Somalije Mohamed Abdulahi Mohamed objavio je danas da suspenduje premijera Mohameda Huseina Roblea, dan posle javnog spora oko dugo odlaganih izbora u toj zemlji na rogu Afrike.

"Predsednik je odlučio da suspenduje premijera Mohameda Huseina Roblea i ukine mu ovlašćenja od trenutka od kad je povezan sa korupcijom", saopšteno je iz somalskog predsedništva uz optužbe upućene premijeru da se meša u istragu oko slučaja prisvajanja zemljišta.

Tenzije između predsednika Somalije Mohameda Abdulahi Mohameda, zvanog Farmađo, i njegovog premijera Mohameda Huseina Roblea traju duže vreme.

Premijer Somalije Mohamed Husein Roble
Premijer Somalije Mohamed Husein Roblefoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Juče je premijer optužio predsednika da sabotira izborni proces, posle odluke šefa države da mu oduzme zaduženje organizovanja izbora. Organizovanje izbora čeka se već duže vreme u zemlji što izaziva ozbiljnu institucionalnu krizu.

Mohamedu Abdulahiju Mohameduu, koji je predsednik od 2017. godine, istekao je mandat 8. februara, pošto nije mogao da se dogovori sa regionalnim vođama o organizaciji izbora. Izbori u Somaliji organizovani su do sada po kompleksnom i posrednom izbornom sistemu.

Predsednik Somalije od 2017. godine
Predsednik Somalije od 2017. godinefoto: AFP / AFP / Profimedia

Objava sredinom aprila o produženju mandata predsednika na dve godine izazvala je oružane sukobe u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

Brojni posmatrači smatraju da kriza na vrhu države i izborna blokada skreću pažnju sa važnijih problema u Somaliji kao što je pobuna šebab grupe koja potresa zemlju od 2007. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track