DELEGACIJE SAD I RUSIJE SASTAJU SE IPAK 10. JANUARA 2022. Glavne teme sudbina Ukrajine i kontrola nuklearnog naoružanja!
Foto: EPA / Sergey Guneev / Sputnik / Kremlin

bela kuća potvrdila

DELEGACIJE SAD I RUSIJE SASTAJU SE IPAK 10. JANUARA 2022. Glavne teme sudbina Ukrajine i kontrola nuklearnog naoružanja!

Planeta -

Dugo očekivani razgovori između SAD i Rusije o eskalaciji tenzija oko Ukrajine i o kontroli nuklearnog naoružanja biće održani 10. januara, potvrdio je portparol Bele kuće. U Kremlju je potvrđen i datum razgovora.

"SAD se raduju razgovorima sa Rusijom. Kada sednemo da razgovaramo, Rusija će moći da iznese svoju zabrinutost, a mi ćemo takođe izneti našu zabrinutost u vezi sa aktivnostima", rekao je neimenovani portparol Saveta državne bezbednosti SAD.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izrazio je očekivanje da će se sastanak 10. januara razviti u pregovore o nacrtu sporazuma koji je predložila Moskva.

Očekuje se da će posle bilateralnih razgovora Vašingtona i Moskve 12. januara uslediti sastanak ruskih predstavnika sa NATO-om, a dan kasnije i Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), gde će učestvovati i SAD, srešće se..

Sastanak 10. januara biće deo inicijative strateškog bezbednosnog dijaloga koju su pokrenuli američki predsednik Džo Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin na samitu u Ženevi u junu. Reč je o formatu koji ima za cilj pre svega oživljavanje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja koji su sklopljeni nakon završetka Hladnog rata, ali ovog puta će se razgovarati i o krizi u Ukrajini.

Pretnja od eskalacije sukoba u Ukrajini raste već nekoliko nedelja. SAD i NATO optužuju Rusiju da gomila svoju vojsku na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na susednu zemlju, u kom slučaju SAD i njeni evropski saveznici prete Moskvi ekonomskim sankcijama. Moskva, s druge strane, poziva NATO da se ne širi na istok i nedavno je zahtevala bezbednosna uveravanja od alijanse u zamenu za smanjenje tenzija na ukrajinskim granicama.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track