NOVA STRATEGIJA RUSKOG PREDSEDNIKA: Vladimir Putin osvaja svemir, lansirana najveća raketa još od raspada SSSR!
Foto: Profimedia

NEBO JE GRANICA

NOVA STRATEGIJA RUSKOG PREDSEDNIKA: Vladimir Putin osvaja svemir, lansirana najveća raketa još od raspada SSSR!

Planeta -

Džinovska raketa "Angara A-5", dugačka skoro 65 metara i teška 761 tonu, sa sobom je u kosmos odnela vojne satelite

Lansiranje je proteklo bez problema Raketa 'Angara A-5' poleće put kosmosa
Lansiranje je proteklo bez problema Raketa "Angara A-5" poleće put kosmosafoto: AP

Rusija s predsednikom Vladimirom Putinom na čelu nastavila je sa osvajanjem svemira nakon što je lansirana najveća raketa još od raspada Sovjetskog Saveza pre punih 30 godina! U pitanju je raketa "Angara A-5", dugačka skoro 65 metara i teška čak 761 tonu, koja je lansirana za kosmodroma Plestsek na severu Rusije.

Korupcija i promašaji

Raketa "Angara" je dobila ime po sibirskoj reci koja izvire iz Bajkalskog jezera. Veruje se da su ovom raketom u kosmos poslati vojni sateliti, a kako ističe Dejli mejl, lansiranje je izvršeno u jeku tenzija oko Ukrajine.

Ploveća tvrđava... Američki nosač aviona
Ploveća tvrđava... Američki nosač avionafoto: US Navy Photo

Pentagon se predomislio - "Hari Truman" u Sredozemlju

U jeku krize i napetosti oko Ukrajine stigla je vest da je američki Pentagon odlučio da promeni planove i zadrži nosač aviona "Hari Truman" zajedno sa pratećom flotom u Sredozemlju. Bilo je predviđeno da ovaj nosač aviona prođe kroz Suecki kanal i ode u Persijski zaliv. Ipak, u Vašingtonu su odlučili da nosač ostane u regionu kao osiguranje i potvrda evropskim saveznicima da Amerika želi da se osigura za svaki slučaj u slučaju ekskalacije napetosti na istoku Evrope. - Ministar odbrane je naredio desantnoj grupi s nosačem aviona "Hari Truman" na čelu da ostane u operativnoj zoni evropske komande - navela je zvaničnica Pentagona koja je želela da ostane anonimna. Podsećamo, SAD i Rusija bi 10. januara u Ženevi trebalo da održe razgovore o bezbednosnim garancijama koje je Moskva tražila. Dva dana kasnije predviđen je Samit NATO-Rusija, a nakon toga i sastanak Rusije i OEBS.

Eksperti predviđaju da bi upravo svemir mogao da bude novi front gde će se odlučivati o pobedniku budućih vojnih sukoba. Lansiranje je izvršeno i nakon što su ruski zvaničnici uporedili NATO s Vermahtom, armijom nacističke Nemačke iz Drugog svetskog rata. U Moskvi smatraju da kriza oko Ukrajine može da se uporedi s kubanskom raketnom krizom iz 1962, kada je svet bio na ivici nuklearnog rata. Ruski svemirski program zaslužuje poštovanje. Prvi satelit je lansiran još davne 1957. godine, a prvog čoveka u svemir Rusija je poslala 1961. Međutim, nakon raspada SSSR 1991. godine ovaj program je ostao u zapećku usled raširene korupcije i tehnoloških promašaja. Ruski predsednik Putin je ranije najavio da će lansiranje raketa "Angara" oživeti rusku svemirsku industriju i smanjiti njenu zavisnost od bivših sovjetskih republika. Rusija već decenijama lansiranja izvodi s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. - Sve pripremne operacije, kao i samo lansiranje, protekli su bez problema - saopštilo je ministarstvo odbrane.

Uništenje satelita

Rusija je nedavno demonstrirala svoju moć u kosmosu uništivši pomoću rakete jedan od svojih satelita koji je bio na visini od oko 600 kilometara od površine Zemlje.

Prekrajanje istorije - Zatvaranje najstarije NVO

Ruski vrhovni sud doneo je odluku o zatvaranju najstarije organizacije za zaštitu ljudskih prava u zemlji Internešenel memorijal. Odluka o zatvaranju je donesena pod izgovorom primanja novca iz inostranstva. Ova NVO je radila na prikupljanju sećanja o milionima nevinih koji su zatvarani, proterivani ili pogubljeni tokom sovjetske ere. Tužilac je u zahtevu za zatvaranje optužio grupu da se radije fokusira na zločine počinjene tokom sovjetske ere umesto na slavnu prošlost. Desetine miliona ljudi su umrle u čistkama Josifa Staljina, koji je vladao između 1929. i 1953. Žrtve su proterivane u Sibir, gde su morene glađu, bile primoravane na težak rad i zatvarane u gulage.

Ovaj potez je izazvao žestoke osude SAD i njenih zapadnih saveznika, koji su protestovali jer je eksplozija ostavila više od 1.500 ostataka koji prete ostalim satelitima. Procena stratega u Moskvi bila je, kako prenosi portal Foreign policy, da se SAD i Kini, glavnim takmacima za militarizaciju svemira, pokaže sposobnost za reagovanje i uništenje satelita. Uz to, Rusija je pokazala i sposobnost da se odbrani u slučaju potrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track