KORONA POKORILA SVE KONTINENTE: Virus detektovan i na belgijskoj polarnoj stanici na Antarktiku
Foto: Profimedia, Shutterstock

pandemija

KORONA POKORILA SVE KONTINENTE: Virus detektovan i na belgijskoj polarnoj stanici na Antarktiku

Planeta -

Istraživači koji rade na belgijskoj polarnoj stanici princeze Elizabete na Antarktiku zarazili su se koronom, iako je svo osoblje vakcinisano i svaki novi dolazak mora da prati rigorozne bezbednosne protokole.

Dve trećine osoblja ove stanice od 25 zaraženo je koronavirusom, potvrdio je belgijski polarni sekretarijat lokalnim medijima ranije ove nedelje. Ali kako je virus mogao da stigne do udaljene stanice, koja se nalazi na nekih 220 km (137 milja) od obale Antarktika, ostaje misterija.

„Svi prisutni su primili dve doze vakcine, a jedna osoba je čak dobila i dopunsku vakcinu“, rekao je Alen Hubert, izvršni operater ustanove i šef bezbednosnih mera. Svi članovi osoblja takođe moraju da prođu niz PCR testova na svom dugom putu do stanice.

Oni koji su na putu polažu jedan PCR test u Belgiji pre odlaska u Južnu Afriku i još pet dana nakon dolaska. Oni se samoizoluju 10 dana u Kejptaunu, a zatim prolaze još dva testa: jedan pre odlaska na Antarktik i drugi pet dana nakon dolaska na stanicu.

Ipak, čak ni tako stroge mere kontrole očigledno nisu bile dovoljno stroge, jer je prvi slučaj korone prijavljen na stanici sredinom decembra među grupom novopridošlih. Dotična osoba je odmah stavljena u izolaciju, ali je ubrzo otkriveno da su još dve osobe zaražene korona virusom.

Sva tri zaražena istraživača evakuisana su 23. decembra, ali ova mera nije sprečila dalje širenje virusa. Virolog koga je kontaktirao polarni sekretarijat rekao je da bi varijanta koja je zarazila osoblje na stanici mogla biti Omikron - visoko prenosivi soj koji je nedavno otkriven u Južnoj Africi.

U stanici su dva lekara Hitne pomoći i sva neophodna oprema za lečenje svakog obolelog, prenose mediji. U međuvremenu, polarni sekretarijat je stavio svo osoblje u karantin i zaustavio sve pridošlice dok se klaster korone tamo ne rasprši. Istraživači koji se upuštaju u dve nove ekspedicije očekivali su se 12. januara, ali je njihov dolazak sada odložen.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track