AMERI NAORUŽAVAJU IZRAELCE: Postignut sporazum vredan nekoliko milijardi dolara u ključuje i specijalne avione
Foto: Shutterstock

konačno

AMERI NAORUŽAVAJU IZRAELCE: Postignut sporazum vredan nekoliko milijardi dolara u ključuje i specijalne avione

Planeta -

Izrael je saopštio da je postigao nekoliko milijardi dolara vrednih ugovora o naoružanju sa Sjedinjenim Državama, što uključuje kupovinu aviona Boing za dopunu goriva u vazduhu.

Izrael se dogovorio sa američkom vladom da kupi dvanaest helikoptera Lokid Martin CH-53K i dva transportna aviona Boing KC-46 za punjenje gorivom, prenosi dpa.

Dopunjavanje goriva tokom leta je proces prenošenja goriva iz jednog aviona u drugi tokom leta. Procedura omogućava da avion koji je primio gorivo ostane duže u vazduhu i povećava domet leta. Takva letelica može da poleti i sa manje goriva, ali sa većom nosivošću.Osim toga, lakša letelica (sa manje goriva) treba kraću pistu

Ukupna vrednost kupovine procenjena je na oko 3 milijarde dolara. Prvi helikopteri trebalo bi da stignu 2026. godine, a Izrael je nedavno zatražio od SAD da ubrzaju isporuku letelica za dopunu gorivom, pisao je Njujork tajms. Sadašnja flota izraelskih vazdušnih tankera stara je preko 50 godina, pišu isti mediji. Novi KC-46 će dati Izraelu veći domet i bolje mogućnosti napada jer ovi avioni sami mogu da primaju gorivo u vazduhu. To bi bilo ključno u mogućem napadu na iranska nuklearna postrojenja, napadu koji Izrael sve češće pominje. Ali SAD tvrde da prvi avioni ne mogu da stignu pre kraja 2024.

Avioni koji će ići u Izrael biće plaćeni sredstvima američkih poreskih obveznika, odnosno godišnje vojne pomoći (poklona) Vašingtona Izraelu. Sjedinjene Države su prošle godine dale Izraelu 3,8 milijardi dolara pomoći, uglavnom u vojne svrhe.

Ta godišnja obaveza uvedena je za vreme vladavine bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je 2016. godine potpisao sporazum o desetogodišnjoj pomoći vrednoj 38 milijardi dolara.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track