Nesuđeni papa pre 42 godine dobio sina!

Neviđeni Skandal potresa Sloveniju

Nesuđeni papa pre 42 godine dobio sina!

Planeta -
Kardinal Franc Rode ima sina Petra, rođenog 1970. godine, koji namerava da DNK testom dokaže da mu je on otac

LJUBLJANA - Katolička crkva opet pod paljbom.Slovenački kardinal Franc Rode (88), koji je bio i kandidat za papu, pre 42 godine dobio je sina Petra, koji sada namerava da pomoću DNK testa dokaže očinstvo, pišu tamošnji mediji. Naime, list Delo objavio je, pozivajući se na brojne izvore iz svešteničkih redova, da je kardinal 1969. bio s mladom Tanjom Bredom S., koja je u to vreme imala svega 18 godina, i da mu je ona rodila dete.- Rode i ja smo se sreli kad je on bio doktor na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Bili smo intimni 1969, a već naredne sam se preselila u Nemačku i u Sanatorijumu Svetog Josipa rodila sina Petra. Još neko vreme sam se dopisivala s Rodeom, ali ubrzo me je ostavio jer sam navodno premalo obrazovana - ispričala je Tanja Breda (61), koja nije želela da potvrdi da je Rode otac njenog deteta.Međutim, njen sin Petar S., koji sada živi na Bliskom istoku, tvrdi da mu je moćni kardinal tata, a ovog proleća posetio je Sloveniju i angažovao advokata, preko kojeg će pokušati da nagovori Rodea da uradi test očinstva.Inače, kardinal Franc Rode, ukazom pape Jovana Pavla II, 1997. proglašen je za ljubljanskog biskupa i na tom mestu ostao sve do početka 2005, kad je proglašen kardinalom i članom kongregacije. Posle smrti Jovana Pavla bio je član konklave koja je birala novog papu, a slovenački mediji potajno su se nadali da je on jedan od kandidata, ali ostao je uskraćen za to mesto.

Rode: Nisam prekršio celibat!Kardinal Rode tražio je da se uredništvo Dela izvini i ogradi od izjava Petra S., koji tvrdi da mu je on otac.- Priča je izmišljena i prikazuje me u veoma lošem svetlu. Prijateljstvo od pre skoro 50 godina s gospođom oštro odbacujem, kao i sve tvrdnje o kršenju celibata i navodnom očinstvu - istakao je Rode, koji je nedavno na crkvenom radiju izjavio da mu se sredinom šezdesetih dogodilo lepo prijateljstvo s devojkom, ali da su se odrekli jedno drugog zbog njegovog svešteničkog poziva.

Pisao kardinalu da mu je otac, ovaj ne odgovaraPetar S. danas živi na Bliskom istoku, a ovog proleća posetio je Sloveniju i angažovao advokata preko koga će pokušati da nagovori kardinala da uradi test očinstva. Kaže da je pisao kardinalu, ali nije dobio nikada odgovor. Takođe navodi, da je navodno svog oca sveštenika video davno kada je bio u poseti rođacima, ali ga se ne seća dobro jer je tada imao pet godina.

Kardinal koji nije postao papaKardinal Franc Rode ukazom pape Jovana Pavla Drugog 1997. godine proglašen je za Ljubljanskog biskupa, i na to mestu je ostao sve do početka 2005. kada je proglašen kardinalom i članom kongregacije.

Posle smrti Jovana Pavla drugog bio je član konklave koja je birala novog papu, a slovenački mediji su se potajno nadali da je on jedan od novih kandidata za papu, ali je ostao uskraćen za to mesto jer nije bio ni u vrhu liste kardinala koji su ušli u uži izbor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja