RATOVI ZVEZDA NISU BILI FIKCIJA! Dok se film pravio, SVEMIRSKO ORUŽJE već bilo detaljno razrađeno STRUČNJACI OTKRIVAJU DETALJE
Foto: Shutterstock, Kurir TV

OTKRIVENO

RATOVI ZVEZDA NISU BILI FIKCIJA! Dok se film pravio, SVEMIRSKO ORUŽJE već bilo detaljno razrađeno STRUČNJACI OTKRIVAJU DETALJE

Planeta -

Nedavna najava Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država baca malo svetla na napredak u razvoju usmerene energije ili laserskog oružja.

Podaci Vazduhoplovnih snaga pokazuju je lasersko oružje sa metalnim podlogama u aerotunelu, gde su inženjeri vazduhoplovnih snaga prikupljali podatke o tome kako je mahuna reagovala pri različitim brzinama i pritiscima.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Sve ovo pokrenulo je diskusije širom sveta u vezi sa naoružanjem. O tome su u Jutarnjem programu Kurir televizije govorili Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta na sajtu Kurir.rs i Marko Čavić.

- Cela priča oko svemirskog oružja je veoma zanimljiva. Amerikanci su to kasnije uspostavili kao Rat zvezda, a Džordž Buš kao Stratešku odbrambenu inicijativu. Onda su se u sve to uključili Kinezi - rekao je za Kurir televiziju Andrej Mlakar.

Stormtruperi, Ratovi zvezda
foto: EPA / KIYOSHI OTA

Zanimljivost je i to da je priča o svemirskom oružju starija od serijala filmova Ratovi zvezda, čiji je prvi deo gledao svetlost dana 1977. godine.

- Priča o svemirskom ratu datira odavno. Svemirski rat je inicijativa koja datira još od vremena Ronalda Regana, odnosno i mnogo ranije iz 60-ih godina 20. veka. Bila je potreba postaviti i instalirati određeno oružje, da bi se na zemlji gađao određeni cilj. Ima jedan tekst iz 1962. godine, u kom je Afrika bila zamišljena kao ključna baza, kada je Amerika trebalo da napadne Sovjetski Savez, a to se kasnije proširilo na raketne i antiraketne štitove - kaže Andrej Mlakar.

0642068923, Kina, svemir
foto: Guo Zhongzheng / Xinhua News / Profimedia

Mlakar se osvrnuo i na jedan zanimljiv detalj iz spoljnopolitičkih odnosa Izraela i SAD.

- Izraelci su povremeno voleli da napakoste svojim vernim prijateljima Amerikancima, pa su 2001. prodali Kinezima 3 komercijalna satelita. Upravo iz tih satelita je kasnije nastala njihova produkcija satelita Bežing 1, 2 i sada 3 - dodao je Mlakar.

Urednik rubrike "Smartlife" Marko Čavić smatra da će uskoro moći sve da se prati.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

- Ako se setimo, pred kraj godine se pojavil ainformacija da je Google Earth snimio nevidljivi bombarder američke vojske, blizu Misurija. Navodno se na jednom snimku vidi i neka fleka, koji je taj B2 bombarder - urednik rubrike "Smartlife", Mondo, Marko Čavić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:13

ANDREJ MLAKAR O SITUACIJI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Zaev se nije snašao u pandemiji, Danela iskoristila priliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track