BEZ OPTUŽNICE PROTIV KUOMA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Tužilac ne može da dokaže krivično delo bivšeg gradonačelnika Njujorka!
Foto: EPA / MARY ALTAFFER / POOL

najavila privatnu parnicu

BEZ OPTUŽNICE PROTIV KUOMA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Tužilac ne može da dokaže krivično delo bivšeg gradonačelnika Njujorka!

Planeta -

Javni tužilac njujorškog okruga Olbani Dejvid Soareš izjavio je danas da protiv bivšeg gradonačelnika Nujorka Endrjua Kuoma neće biti podignuta optužnica zbog seksualnog uznemiravanja, zbog toga što ne može da dokaže to krivično delo.

U saopštenju se navodi da je tužilaštvo ispitivalo navode iz prijave koju je protiv Kuoma podnela njegova bivša saradnica Britani Komiso, koja je u istrazi bila "kooperativna i kredibilna", preneo je Rojters.

"Kao i većina Njujorčana i ja sam veoma uznemiren zbog ovakvih optužbi, a sigurno je da za takvo ponašanje nema mesta ni u državnim službama, ni na bilo kojem drugom radnom mestu", rekao je Soareš.

Komiso je u prijavi navala da ju je Kuomo u oktobru 2020. godne uhvatio za grudi, dok su bili na jednoj izložbi u Olbaniju. Tada je bila u ranim tridesetim godinama.

Kuomo je negirao navode iz prijave rekavši da nikada nikoga nije dodirivao na nepristojan način i da su možda njegova nastojanja da bude "prijateljski šef" pogrešno shvaćeni kao flertovanje.

Advokat Brajan Premo, koji zastupa Britani Komiso, rekao je da odbijanje tužilaštva da pokrene postupak po službenoj dužnosti nije kraj, jer ona namerava da pokrene privatnu parnicu.

Više okružnih tužilaca u Njujorku vodi postupak protiv Kuoma, jer ga je za seksualno iznemiravanje tužilo 11 žena.

Uoči Nove godine javni tužilac okruga Vestčester Mimi Roka rekla je da Kuomo neće biti krivično gonjen zbog optužbi dveju žena za seksualno napastvovanje.

"Iako su optužbe i svedoci bili kredibilni, a ponašanje Kuoma zabrinjavajuće, nismo mogli da pokrenemo postupak zbog procedura koje predviđaju zakoni države Njujork", rekla je tada Roka.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA / MARY ALTAFFER / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track